Glassbomb med maränger & kokoskolasås

Nu är det stadsfest här i stan. Ikväll var vi där hela familjen och tittade på JTR och Måns Zelmerlöv. Det regnade ända fram till att Måns började, då sprack himlen upp och solen kom fram. Riktigt härligt gung när han körde Heroes!

Har glömt att skriva om den här efterrätten som vi åt för ett tag sedan. Hur god som helst. Några blev helt sålda på kokosglassen och några på passions- och mangosorbén. Jag fuskade med köpta maränger.

Glassbomb-1 (1 av 1)

Glassbomb med maränger & kokoskolasås

10 portioner
2 l vaniljglass
3 dl rostad kokos
1 l passions- och mangosorbet
Finrivet skal av 1 lime

Maränger
3 dl strösocker
3 äggvitor
1/2 dl rostad kokos

Kokoskolasås
2 dl kokosgrädde
1/2 dl ljus sirap
1/2 dl råsocker
Finrivet skal av 1/2 lime
1/2 krm salt

Ta ut glassen ur frysen och låt den tina ca 10 minuter. Rör ihop glass och kokos. Klä insidan av en stor skål, ca 3 liter med plastfolie. Låt folien hänga ut en bit över kanten. Tryck ut glassen i ett tjockt lager runt skålens innerkanter och botten med en sked. Lämna ett hål i mitten så att en skål som rymmer ca 1 liter får plats. Täck glassen med plastfolie och tryck ner den lilla skålen i hålet. Ställ in i frysen ca 3 timmar.

Ta ut skålen ur frysen, ta ut den lilla skålen och lyft bort plasten. Fyll hålet med sorbet och se till att få en jämn yta. Täck med plastfolie och ställ in i frysen minst 5 timmar.

Maränger: Sätt ugnen på 100°C. Vispa äggvitorna och hälften av sockret till ett vitt skum. Tillsätt resten av sockret lite i taget under vispning. Vispa till en fast maräng. Fyll en spritspåse med marängsmeten, gärna med tyll. Spritsa små maränger på en bakpappersklädd plåt. Strö över kokos och ställ in i mitten av ugnen 1–1 ½ timme.

Kokoskolasås: Lägg alla ingredienser i en kastrull. Koka upp och låt koka tills såsen tjocknar, ca 15 minuter.

Ca 30 minuter före servering: Ta bort plasten och stjälp upp glassbomben på ett fat. Tryck fast marängerna runt om. Strö över limeskal. Värm kolasåsen och ringla över strax före servering eller servera vid sidan av.

Glassbomb (1 av 1)Receptet kommer från ICA.

 

Lämna en kommentar