En kväll med bara godsaker

Igår bjöd svärföräldrarna på mat hemma hos oss. Det var helt otroligt gott. Till fördrinken fick vi parmesanflarn, oliver, salta pinnar och räkspett. På spetten var det förutom räkor, ananas, paprika, melon, parmaskinka och choritzosalami.

Tilltugg (1 av 1)

Tilltugg-1 (1 av 1)

Mamma och jag bidrog med några saker. Bland annat gjorde mamma den här förrätten med sparris och den här potatisen. Vi grillade oxfilé till.

Jag gjorde efterrätten. Den här gången testade jag kladdkaka med jordgubbsmousse. Den var jättegod, men den blir nog ännu godare med jordgubbar på toppen. Det får bli nästa gång, de jordgubbar som blev över åt barnen upp.

Kladdkaka (1 av 1)

Kladdkaka-1 (1 av 1)

Kladdkaka med jordgubbsmousse

Kladdkaka
100 g smör
3 dl strösocker
2 ägg
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
4 msk kakao
1 1/2 dl vetemjöl

Jordgubbsmousse
200 g jordgubbar
0,75 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4 blad gelantin
2,5 dl vispgrädde

Sätt ugnen på 150 grader. Smält smöret i en kastrull. Blanda sedan i övriga ingredienser och rör om tills det blir en jämn och fin smet. Häll i smeten i en springform med bakplåtspapper. Grädda sedan kakan i ugnen i ca 30-35 minuter. Ta ut kakan från ugnen och låt svalna.

Lägg gelatinbladen i blöt ca 5 minuter. Koka upp jordgubbar och socker i en kastrull, låt det puttra ca 4 min. Ta av kastrullen från plattan och mixa sedan jordgubbarna till en slät purè.
Lägg ner gelatinbladen i den varma purén och rör om. Låt purén svalna i kylskåpet. Vispa grädden med vaniljsockret och vänd sedan ner den kylda jordgubbspurén i grädden. Låt stelna i kylskåpet ca en timme.

Efter ca 1 timme är det dax att bre på jordgubbsmoussen på kladdkakan. Ställ in kladdkakan i kylskåpet ca 1 timme till.

Receptet hittade jag här.

Lämna en kommentar