Langos

Vilken härlig kväll det blev till slut trots att solen inte tittade fram. Tim och Stella gick ner på bryggan och metade och kastade. Tre mörtar blev fångsten.

Fiske

Trodde aldrig det gick att göra egna langos, men nu har jag testat och det lyckades faktiskt. Hur gott som helst!! Har aldrig friterat förut. Det funkade i en vanlig djup stekpanna.

Langos-2 (1 av 1)

Langos

15 små langos
25 gram jäst
3 dl vatten
1 tsk salt
1 stor kokt potatis
Ca 7 dl vetemjöl special
1 liter rapsolja till fritering

Tillbehör
1 dl gräddfil
1 dl creme fraiche
1 vitlöksklyfta
Salt
2 rödlökar, finhackade
1 stor burk räkor i lag
1 burk röd eller svart rom

Langos (1 av 1)

Gör så här: Rör ut jästen i ljummet vatten och blanda med riven potatis, salt och vetemjöl. Arbeta till en slät, blank, ganska lös deg som får jäsa ca 40 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord. Arbeta in lite mer mjöl och dela degen i 15 bitar för (4-5 portioner). Kavla ut dem till ovaler, ca 15 cm långa. Låt jäsa ca 10 minuter på väl mjölat bakplåtspapper.

Häll upp oljan i en tjockbottnad djup kastrull (eller fritös om du har det) och hetta upp oljan. Prova att fritera lite vitt bröd, det ska bli gyllene. Fritera sedan bröden (jag tog tre åt gången) så att de blir gyllengula och lägg dem på ett hushållspapper så att lite av oljan rinner av.

Under tiden, rör ihop gräddfil, creme fraiche, pressad vitlök och salt och ställ kallt i tio minuter innan servering. Servera med sås, räkor och rom om ni gillar det.

Lämna en kommentar