Det vankas helg och Mellofinal

Å vad det ska bli skönt med helg, är helt seg i kolan. Imorgon eftermiddag blir det först några timmar hos Linda Öberg för att bli vårfin i håret, sedan AW med jobbet och på lördag Mellofinal!

Vill tipsa om lite god mat inför helgen. Krustaderna är en återkommande favorit. Colakarrén och sötpotatisstripsen kommer från Jills kokbok. Vi har helt snöat in på den nu.Krustader

Vispa någon deciliter creme fraiche med elvispen. Klicka i krustaderna och toppa med exempelvis en räka. Om du vill förbereda dem i tid är ett tips att smälta lite margarin och pensla bottnarna. Då håller de sig hårda.

Colakarre

Colakarré

4-6 personer
1 kg fläskkarré utan ben
1 msk flingsalt
1/2 tsk nymald svartpeppar
1/2 msk rökt paprikapulver
1 gul lök
1 liten vitlöksklyfta
1/2 dl rökig barbequesås
1/2 tsk het chilisås, typ Tabasco
1/2 burk Coca Cola, 33 cl
Salt och peppar

Till servering
Hamburgerbröd
Barbequesås
Chilisås

Sätt ugnen på 125 grader. Skölj och torka köttet. Blanda de torra ingredienserna och gnid in köttet med det. Lägg köttet i en tjockbottnad gryta som tål ugn. Skala och klyfta löken och skala vitlöken. Lägg runtom. Häll på barbequesås, chilisås och cola. Sätt på locket och låt köttet stå i nedre delen av ugnen 6-8 timmar. När det är färdigt ska det vara lätt att dra med en gaffel i köttet så att det faller isär. Gör det inte det får det stå ett par timmar till.

Blanda köttet med skyn och smaka av med salt, peppar och om det behövs mer av till exempel chilisås eller barbequesås. Dela bröden och låt var och en fylla sitt bröd. Servera med extra barbequesås och chilisås. Som tillbehör gjorde vi sötpotatisstrips. Det kan även vara gott med cole salw eller någon salsa till.

Sötpotatisstrips

4 portioner
3 medelstora sötpotatisar
1/2 dl olja
2 msk vetemjöl
1/2 dl panko
1 tsk salt

Höj ugnen till 225 grader. Skala och skör potatisen i centimetertjocka stavar. Blanda runt med olivolja på en plåt. Strö på mjölet och pankon och blanda runt. Rosta i 25-30 minuter. Salta ordentligt. Servera direkt tillsammans med karrén.

1 tanke på “Det vankas helg och Mellofinal”

Lämna en kommentar