Matstafett och lyckad varmrätt

En av de roligaste festerna på året brukar vara Matstafetten. I år var det fjärde gången vi var med. Det blev kul i år också! Vi kom väl i säng vid 03-tiden.

För dig som inte varit med går Matstafetten till så här. Anmälan går ut ungefär en månad innan och en vecka innan kommer det ett brev med den rätt du blir tilldelad. De gånger vi varit med har vi haft förrätt och efterrätt, i år fick vi varmrätt. I brevet finns också en adress där du ska befinna dig på förrätt klockan 18, om du inte själv har förrätt så klart. På förrätten har man på sig en timme, till klockan 19. Det var så kul för att vi hamnade på förrätt i ett hus som vi tittade på när vi började leta hus.

Strax innan 19 öppnar värdparet ett nytt kuvert och alla får nya adresser där du ska befinna dig 19.30. Varmrätten har på sig fram till 21 innan nästa kuvert öppnas och du får den sista adressen till efterrätten som börjar 21.30. På alla ställen bjuds du på fördrink – det gäller att smutta lite försiktigt så du orkar med hela kvällen 🙂

Har du tur är det cykelavstånd till alla ställen du ska. Vi hann cykla till förrätten och hem, sedan öppnade sig himlen och vi fick lov att fixa skjuts resten av kvällen. Vid 22.30 får alla biljetter till den slutliga festen på St Petri Logen. I år hamnade vi på en rolig efterrätt hos några vi känner och kom ner till Logen vid 00.00.

Pioner halv

Inför den här helgen är det kul att piffa till det lite extra och alla projekt får gärna vara avslutade. Till i år hann Stefan byta ribbor utomhus, måla fasaden och sätta upp ett fint insynsskydd/staket på framsidan. Lite hysteriskt kanske, men ändå skönt sedan att det är klart.

Drink halv

Till fördrink blev det en G&T gjord på Hendrick´s Gin. En lite annorlunda gin kryddad med bland annat rosenblad och gurka som ger en blommigare och friskare smak. Hendrick´s Gin finns som beställningsvara på Systembolaget. Jag är inget fan av G&T i vanliga fall, men den här! Lite dyrare men väl värd priset.

För ett glas: Häll upp 5 cl gin i ett högt glas. Fyll på rikligt med is och fyll upp med tonic water. Garnera med en gurkskiva.

Dukning (1 av 1)

Dukningen blev enkel och somrig. Bordstabletter från IKEA och servetter från Å. Ljusmanschetterna är Ernst – kanske inte så våriga, men jag bara älskar dem.

Kyckling-fran-fjallen (1 av 1)

Vi hade som sagt varmrätt. Till oss kom bara välkända ansikten. Jag hade gärna velat grilla, men vi har tyvärr ingen grill som är snabb att värma. Istället blev det en kycklingrätt som mamma gjorde en gång när vi var i fjällen. Det verkade som att det gick hem hos gästerna. Det bästa var att det blev kvar så det räckte till lunch dagen efter. Till serverade vi färsk tunn pasta och en fetaostsallad.

Kyckling från fjällen

 4 personer
4 kycklingfiléer
Salt, peppar
Olivolja
1 pkt bacon
5 cm purjo
150 g färska champinjoner
2 dl creme fraiche
125 g färskost vitlök och örter
2 dl grädde (jag använde Oatley iMat)
1 tsk sambal oelek

Dela filéerna i fyra delar. Stek och lägg i en ugnsfast form. Knaperstek bacon och torka ur stekpannan. Fräs purjo och champinjoner i olivolja. Blanda allt och låt koka upp. Häll över blandningen och sätt in fatet i ugnen på 200 grader i 20 minuter. Strö över bacon innan servering. Servera med ris eller pasta och sallad med fetaost.

Lämna en kommentar