Julkaka till namnsdagsbarnet

DSC01946_zps095db8a9

Idag har Stefan namnsdag. Jag överraskade honom och bakade en riktigt smarrig och julig namnsdagskaka. För det är väl så att vägen till mannens hjärta går genom magen?? Ni bara måste testa den. Sjukt god!! Det tyckte även namnsdagsbarnet 🙂

Julkaka

Botten
100 g smält smör
250 g pepparkakor

Fyllning
400 g philadelphiaost
1 dl socker
3 ägg
1 tsk vaniljsocker
1 msk pressad citron

Topping
3 dl crème fraiche
1 1/2 msk socker
1 1/2 msk vaniljsocker
1 dl lingon, tinade eller färska

Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret. Mixa pepparkakorna till smulor och bred ut i en form med löstagbar botten. Häll över det smälta smöret. Blanda runt så att smöret fördelar sig jämnt bland pepparkakssmulorna. Platta till så det blir en jämn botten. Ta fram philadelphian så att den blir rumsvarm.

Vispa socker och ägg pösigt. Rör osten mjuk och rör sedan ner den i äggvispet. Vispa tills det blir en slät smet. Tillsätt vaniljsocker och citronsaft. Häll smeten i formen och grädda i ugnen i 40 minuter tills smeten har stelnat och kakan har fått en fin brun färg. Ta ut kakan och låt den svalna.

Rör ihop crème fraiche, socker och vaniljsocker. Bred den på kakan när den har svalnat helt. Strö över lingon.

Lämna en kommentar