Pepparkaksgrissini och halvhängigt fredagsmys

Grissini-uggs_zps12abb9fa

Uggs-600_zpscd26ff05

Uggs/Mathilde

Fredagsmyser ute i stugan och tittar på eftersnack av Idol. Kul att Kevin gick vidare. Ingen av de andra har riktigt imponerat på mig. Har känt mig så frusen och halvhängig de sista dagarna. Har i princip bott i mina nya hallonröda Uggs som jag köpte i Stockholm och fleecetröja. Imorgon blir det middag med goda vänner. Har hunnit förbereda lite grann. Bland annat pepparkasgrissini som blev riktigt, riktigt goda. Kanske kan det vara läge för glöggpremiär?

Pepparkaksgrissini

Ca 30 st
25 g jäst för söta degar
1 ¼ dl ljummet vatten
1 dl farinsocker
1 krm salt
1 msk pepparkakskryddor
50 g smör, rumsvarmt
5 dl vetemjöl

Strössel
Uppvispat ägg
Pärlsocker
Flingsalt
Chiliflakes

Tillbehör
Ädelostkräm
Fikonmarmelad
Lufttorkad skinka

Smula jästen i en skål. Tillsätt vattnet och rör tills jästen löst sig. Tillsätt farinsocker, salt, kryddor och smör. Arbeta in mjölet tills degen släpper skålens kanter. Låt jäsa under duk i 40 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Kavla ut degen till en platta cirka 20×50 cm. Skär remsor, cirka 1 ½ cm breda och rulla till pinnar. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 175° i cirka 15 minuter, sänk sedan värmen till 100° och låt pinnarna torka ca 2 timmar.

Tips!
Mixa 140 g ädelost med lite färskost eller crème fraiche, dekorera med hackade tranbär. Receptet kommer från Hemköp.

1 tanke på “Pepparkaksgrissini och halvhängigt fredagsmys”

Lämna en kommentar