Soja- och honungsmarinerade grillspett med rostad balsamicopotatis och currysmetana

Har ätit så mycket gott på sistone som jag inte hunnit visa er. Mycket grillat har det blivit. Det fina vädret har hållit i sig oförskämt länge och då får jag ett sug efter att grilla. De här grillspetten och potatisen med currysmetana till måste ni absolut testa!

Följ mig gärna på Instagram och Facebook för att inte missa några uppdateringar!

Soja-och honungsmarinerade grillspett
Soja- och hunungsmarinerade grillspett

Soja- och honungsmarinerade grillspett

4 portioner
700 g karré eller biff
1 stor rödlök
1 msk flytande honung
2 msk sojasås
1 msk färsk ingefära, riven
1 msk vitlök, finriven
1 msk srirachasås (går även bra med chilipasta)
Rapsolja
Grillspett

Till garnering
Salladslök
Vita sesamfrön

GÖR SÅ HÄR:

  1. Börja med att blötlägga grillspetten om de är i trä.
  2. Skär köttet i jämna bitar, ca 3×3 cm, och löken i klyftor.
  3. Rör ihop honung, sojasås, ingefära, vitlök och srirachasås. Blanda runt med köttet och löken och låt marinera minst ca 30 minuter eller över natten.
  4. Trä kött och lök om vartannat på grillspetten. Grilla på hög värme några minuter på varje sida. Köttet ska fortfarande vara rosa i mitten.
  5. Strö över fint skuren salladslök och sesamfrön före servering.
Soja- och honungsmarinerade grillspett

Rostad balsamicopotatis

4 portioner
1 kg delikatesspotatis
Salt
Rapsolja
1 tsk flytande honung
1 msk balsamico
Torkad dragon

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Tvätta och dela potatisen i halvor. Lägg i en bunke.
  3. Ringla lite rapsolja över potatisen och blanda runt.
  4. Rosta på plåt med bakplåtspapper i mitten av ugnen ca 30 minuter tills potatisen fått fin färg.
  5. Ta ut potatisen från ugnen. Låt svalna något och blanda sen med honung och balsamico.
  6. Lägg upp i en skål och klicka över currysmetana, se recept nedan. Strö över torkad dragon.

Currysmetana

4 portioner
2 dl Smetana
1 finhackad vitlök
2,5 tsk curry & mango-krydda (går bra med vanlig curry)
1 nypa gurkmeja
2 tsk vitvinsvinäger
1 nypa cayennepeppar
Salt

GÖR SÅ HÄR: Vispa Smetana med vitlök och kryddor tills den blir fluffig. Smaka av med salt och eventuellt med cayennepeppar.

Rädissallad

Krämig rädissallad med citron- och senapsdressing

4 portioner
Ca 400 g rädisor
2 msk majonnäs
2 msk olivolja
2 tsk pressad citron
1/2 tsk rivet citronskal
1/2 tsk dijonsenap
2 msk finhackad persilja
1 tsk finhackad timjan
Salt & peppar

GÖR SÅ HÄR: Skär rädisorna i tunna skivor på mandolin eller med kniv. Vispa ihop ingredienserna till dressingen. Smaka av med salt och peppar. Blanda rädisorna med dressingen och servera.

Lämna en kommentar