Sommartårta utan vitt socker

Gjorde den här sommartårtan då Milly fyllde år. Har nog aldrig fått så mycket beröm för en tårta. Väldigt saftig och inte så mäktig och det största plusset, att alla kunde äta den!

TIPS! Går att dubbla om du vill ha den högre.

Följ mig gärna på Instagram och Facebook för att inte missa några uppdateringar!

Jordgubbstårta
Jordgubbstårta

Sommartårta utan vitt socker

12 bitar

Tårtbotten
4 ägg
1 3/4 dl sockerfritt strö, t.ex. Nick’s Use Like Sugar
75 g smör
3/4 dl mjölk (går även bra med vatten eller citronjuice)
1 dl kokosmjöl
1 dl mandelmjöl
1 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver eller vaniljextrakt
1 nypa salt

Fyllning
2 dl vispgrädde
100 g naturell färskost
3/4 dl sockerfritt strö
1-2 tsk vaniljpulver eller vaniljextrakt
1/2 l färska jordgubbar

Garnering
3-4 dl vispgrädde
1/2 l jordgubbar

Jordgubbstårta

GÖR SÅ HÄR:

  1. Tårtbotten: Sätt ugnen på 160 grader varmluft eller 175 grader vanlig ugn.
  2. Vispa äggen pösiga. Vispa ner det sockerfria strösockret.
  3. Smält smöret och blanda med mjölken. Vispa ner i äggsmeten.
  4. Blanda ihop de torra ingredienserna och vispa ner i smeten. Vispa ihop i 30 sekunder.
  5. Smöra en springform (ca 22 cm i diameter) och strö lite sockerfritt strösocker i den. Häll upp smeten.
  6. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Känn med sticka om den är klar. Låt svalna. (Kan göras dagen innan.)
  7. Fyllning: Vispa grädden hårt. Vispa färskosten med sockerfritt strö och vaniljsocker.
  8. Vispa ihop färskostsmeten med grädden. Snoppa och skär 1/2 l färska jordgubbar i små bitar och blanda med fyllningen.
  9. Dela tårtbotten i två delar. Lägg en tårtbotten på ett fat och täck den med jordgubbssmeten.
  10. Lägg på den andra delen och bred vispad grädde runt tårtan och garnera med jordgubbar.

Receptet kommer från Åsa Falkman Fredriksson, men jag har justerat det lite efter eget tycke och smak.

Lämna en kommentar