Smörbakad lax med glaserade morötter

En himla enkel och fräsch vardagsrätt. Laxen blir väldigt saftig av det hyvlade smöret. Servera med glaserade morötter och eventuellt om du vill ha någon extra sås.

Följ mig gärna på Instagram och Facebook för att inte missa några uppdateringar!

Smörbakad lax
Smörbakad lax

Smörbakad lax

4 portioner
4 laxbitar
8 skivor smör, kylskåpskallt
Flingsalt
Svartpeppar
Dill

Garnering
2 citroner
Några cocktailtomater
Färsk dill

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 150 grader. Lägg laxbitarna i en ugnsform.
  2. Hyvla kylskåpskallt smör med en osthyvel och lägg över laxbitarna.
  3. Krydda med flingsalt, svartpeppar och dill.
  4. Garnera med cocktailtomater på ena sidan.
  5. Grädda laxen längst ner i ugnen i ca 30 minuter. Tiden kan variera beroende på hur stora dina laxbitar är. Känn med en gaffel. Laxen ska falla isär, men inte gräddas för länge för då blir den lätt torr. Innertemperaturen i laxen bör vara ca 48 grader när laxen tas ut ur ugnen.
  6. Servera gärna med glaserade morötter, se recept nedan.

Receptet kommer från Lindas Bakskola.

Glaserade morötter

Glaserade morötter

4 portioner
6-7 lagom stora morötter, gärna olika färger
3 msk olivolja
2 msk japansk soja
1 msk farinsocker
2 vitlöksklyftor, riven eller pressad
2 tsk sesamfrön
Salt & peppar
Sesamfrön, till topping
Salladslök, till topping

GÖR SÅ HÄR:

  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Skala och dela morötterna på mitten.
  3. Blanda ihop olja, soja, farinsocker, riven eller pressad vitlök och sesamfrön. Smaka av med salt och peppar.
  4. Lägg morötterna i en form. Häll över glasyren och rör tills morötterna är täckta.
  5. Rosta i mitten av ugnen 30-35 minuter eller tills de är karamelliserade och glaserade. Rör runt under tiden.
  6. Toppa med salladslök och sesamfrön.

Receptet kommer från Zofias Kök.

Lämna en kommentar