Köttbullar i ugn

Steka köttbullar har aldrig riktigt varit min grej. Däremot har jag börjat göra dem i ugnen, så mycket enklare. Visst tar det det lite tid att rulla bullarna, men ta hjälp av någon och gör dem kvällen innan så känns det inte som att det tar en evighet.

Följ mig gärna på Instagram och Facebook för att inte missa några uppdateringar!

Köttbullar i ugn

Köttbullar i ugn

4 portioner
500 g köttfärs
2 msk ströbröd
1 dl mjölk
1 msk lökpulver
1 ägg
1 tsk salt
1 tsk vitpeppar

Köttbullar i ugn

GÖR SÅ HÄR:

  1. Blanda ströbröd med mjölk. Låt stå ca 10 min.
  2. Blanda färsen med salt och peppar. Tillsätt lökpulver, ströbrödsblandning och ägg. Arbeta samman färsen tills allt är väl blandat.
  3. Sätt ugnen på 250°. Forma köttbullar med hjälp av ett matskedsmått eller rulla dem för hand. Skölj händerna i kallt vatten så fastnar det inte. Lägg köttbullarna på en plåt täckt med bakplåtspapper.
  4. Stek köttbullarna mitt i ugnen ca 10 min. Låt svalna. Kyl eller frys dem. 
  5. Gör en brunsås (recept nedan) och blanda ner köttbullarna. Värm på medelvärme. Servera med kokt potatis, rårörda lingon och broccoli.

Brunsås

1 sats
2 msk smör
2 msk vetemjöl
3 dl vatten
1 1/2 msk oxfond
1 dl havregrädde el valfri grädde
1/2 msk kinesisk soja
Salt och peppar

GÖR SÅ HÄR: Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölet under omrörning. Värm tills redningen är ljusbrun. Tillsätt vatten, fond, havregrädde och soja. Koka upp under omrörning och låt sjuda ca 2 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Lämna en kommentar