Mina barn är inte så överförtjusta i julgodis, så det blir mest Stefan och jag som äter. Det är på gott och ont. De här kolorna är försvinnande goda, de kan man lätt äta för många av.
Snurrkola med flingsalt
Cirka 40 stycken
50 gram smör
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1,5 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
Flingsalt
GÖR SÅ HÄR:
- Blanda ihop smör, socker, vispgrädde, ljus sirap och vaniljsocker i en tjockbottnad kastrull och låt koka upp på medelhög värme. Rör om lite då och då. Låt den koka upp till 125 grader. Ta hjälp av en termometer eller gör ett klassiskt kultest för att se konsistens.
- Klä en form på cirka 15×20 cm och häll över kolan alternativt bred ut den på en större plåt med bakplåtspapper. Låt svalna.
- Skär kolan i stavar och snurra den några varv.
- Doppa snurrkolan i flingsalt.
- Lägg kolan på en bit bakplåtspapper och rulla ihop. Snurra varje ände till en karamell.
- Håller upp till ca 3 veckor i kylskåp.