Snabb pizzadeg

Vi brukar ofta komma på ganska sent att vi ska göra pizza. Det är sällan degen hinner stå och jäsa i timmar. Har hittat detta favoritrecept på pizzadeg som bara behöver jäsa i 35 minuter. Har dessutom investerat i ett Gourmetstål som gör pizzorna luftigare och så mycket godare.

Vill du göra för fler eller färre personer, gå in på pizzadegskalkylatorn och räkna ut hur mycket du behöver av alla ingredienser. Kalkylatorn utgår från att en klassisk pizza väger 220 g.

Snabb pizzadeg

Snabb pizzadeg

4 portioner
456 g vetemjöl special
304 g vatten
53 g olivolja
11 g flingsalt
11 g strösocker
53 g jäst
Durumvetemjöl till utbakning

Snabb pizzadeg

GÖR SÅ HÄR:

  1. Börja med att lägga in pizzastålet i ugnen på full grilleffekt. Låt stålet värmas upp ordentligt, gärna 60 minuter innan du gräddar pizzan. Har du inget pizzastål går det bra att använda en upp- och nervänd ugnsplåt. Gör på samma sätt med den.
  2. Lös upp jästen i fingervarmt vatten (37 grader) i en degbunke och blanda med socker, salt och olja. Rör i mjöl, lite i taget, tills du får en fast och elastisk deg. Jobba degen gärna hela 10 minuter. Degen ska vara lös och kladdig när den är klar.
  3. Olja insidan på en bunke med en brödpensel och på arbetsbänken där du ska baka ut pizzan. Detta för att du lättare ska kunna arbeta ihop degen. Ta även lite olja på händerna. Tippa ut degen på arbetsbänken med oljan och arbeta ihop till en boll. Lägg pizzadegen i den oljade bunken och låt jäsa under en fuktig bakduk i rumstemperatur, ca cirka 35 minuter.
  4. Tippa ut degen och och dela den i 4 bitar. Ta lite olja på fingrarna och forma till runda bollar.
  5. Använd durumvetemjöl när du bakar ut bollarna till runda fina pizzor. Durumvetemjöl fastnar inte lika lätt på pizzadegen och är lättare att skaka av från pizzan innan toppingen ska på. Använd bara händerna när du formar pizzorna, inte kavel eftersom den pressar ut luft.
  6. Bred ut tomatsås och toppa pizzan efter tycke och smak. Dra över på en durumvetemjölad pizzaspade och grädda tills den är gyllenbrun i ca 4-5 minuter. Pensla kanterna med olivolja och droppa ev. ut lite olivolja över pizzan.

Receptet kommer från Ett Gott Land. Där finns även en video på hur du gör degen och bakar ut pizzorna.

Lämna en kommentar