Rabarber- och hallonpaj med tosca

Är dålig på att testa nya rabarberpajer. Oftast blir det att jag gör denna favorit. Föll för den här med tosca på toppen och oj så god den var! Det syrliga och söta passar så himla bra ihop. Och inte att förglömma lite vaniljvisp eller glass på toppen!

Rabarber- och hallonpaj med tosca

Rabarber- och hallonpaj med tosca

6-8 portioner

Pajdeg:
125 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
1,5 msk vatten

Fyllning:
150 g rabarber
150 g hallon (eller jordgubbar)
2 msk strösocker
1 msk maizenastärkelse

Tosca:
100 g smör
1 dl socker
2 msk ljus sirap
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
100 g mandelspån

Rabarber- och hallonpaj med tosca

GÖR SÅ HÄR:

  1. Mixa smör, mjöl och socker i en matberedare eller för hand till en grynig massa. Tillsätt vatten och mixa till en smidig deg. Låt vila 30 minuter i kylen. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Tryck ut degen i en pajform på cirka 26 cm i diameter. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i 10 minuter. Sänk till 175 grader.
  3. Skölj och skiva rabarbern i centimetertjocka skivor. Rensa hallonen eller skölj, snoppa och dela jordgubbarna i mindre bitar. Blanda rabarber och bär med socker och maizena.
  4. Blanda smör, socker, sirap, vetemjöl och mjölk i en kastrull. Smält samman och låt sjuda ett par minuter. Tillsätt mandelspånen.
  5. Fyll pajskalet med rabarber och bär och toppa med tosca. Grädda mitt i ugnen cirka 30 minuter tills toscan fått fin färg.
  6. Servera pajen ljummen med lite vaniljglass eller uppvispad vaniljsås.

Receptet kommer från Fredriks fika, men jag tog hallon istället för jordgubbar.

Lämna en kommentar