Potatisgratäng med färstäcke

Hej vänner!

Den här gratängen åt vi i helgen. Kan verkligen rekommendera den! Den är väldigt enkel att göra och tillagas i mikron faktiskt. Godast blir den om den hinner få stå till sig lite alternativt att den äts dagen efter. Jag gjorde två på en gång och hade en extra till luncher i två dagar.

Potatisgratäng med färstäcke

Ca 6 portioner
Drygt 1 kg potatis
3 dl matlagningsgrädde, t.ex. havregrädde
500 g valfri färs
3 vitlöksklyftor
3 dl creme fraiche alt. havrefraiche
1,5 dl tomatpuré
1 tsk sambal oelek
1 grönsaksbuljongtärning
Salt och peppar
4 tomater
Riven ost

GÖR SÅ HÄR:

  1. Skala och skiva potatis.
  2. Lägg potatisen i en smord ugnsform. Krydda med 1,5 tsk salt och häll på grädden.
  3. Tillaga under lock i mikron på full effekt (max 800 W), ca 12-15 minuter.
  4. Stek färsen smulig i olja under tiden. Pressa ner vitlök.
  5. Rör ner creme fraiche, tomatpuré och sambal oelek. Värm upp. Lägg i buljongtärning och låt smälta. Smaka av med salt och peppar.
  6. Skiva tomaterna och riv osten.
  7. Täck potatisen med färsen. Lägg på tomatskivorna och strö över osten.
  8. Tillaga i ytterligare 4-6 minuter i mikron, gärna med grillelement. Låt gratängen vila lite. 
  9. Servera med en god sallad.

Lämna en kommentar