Helstekt fläskytterfilé med gremolata och italiensk potatissallad

Har du bestämt vad det blir för god mat i helgen? Om inte kommer här ett middagstips på helstekt fläskytterfilé. Blir ju så fint att lägga upp allt på ett fint fat eller bricka. Servera eventuellt med någon ytterligare sås.

Helstekt fläskytterfilé med gremolata och italiensk potatissallad

4 personer
600 g fläskytterfile, färsk
1 tsk salt fint
3 krm svartpeppar, malen
1 tsk timjan, torkad
1 msk olivolja
1 msk smör

Potatissallad
1 kg delikatesspotatis
125 g körsbärstomater
1 krm salt, fint
1 krm svartpeppar, malen
0.5 msk olivolja
1 st rödlök
0.5 st kruka persilja, färsk
0.5 st citron
75 g parmesan
1 msk olivolja
1 krm salt, fint
1 krm svartpeppar, malen
65 g ruccolasallat

Gremolata
0.5 st kruka basilika, färsk
0.5 st kruka persilja, färsk
1 st klyfta vitlök
0.5 st citron
3 msk olivolja
1 tsk chiliflakes
1 krm salt, fint

GÖR SÅ HÄR:

  1. Värm ugnen till 170 grader.
  2. Potatissallad: Tvätta och halvera potatisen. Koka den mjuk i saltat vatten.
  3. Halvera cocktailtomaterna och lägg dem i en ugnsform. Krydda med lite salt och peppar och ringla över olja. Rosta i ugnen i ca 20 min.
  4. Fläskytterfilé: Ta bort fett och senor från fläskytterfilén och krydda med salt, peppar och timjan.
  5. Hetta upp en stekpanna med olja och bryn fläskytterfilén på hög värme så att den får en fin gyllenbrun stekyta. Tillsätt smör i pannan. Skeda det smälta smöret i pannan över köttet och lägg sedan över filén i en ugnsfast form. Sätt in fläskytterfilén i ugnen över tomterna i ca 20-25 min eller tills filén har en innertemperatur på 65-68 grader.
  6. Gremolata: Mixa samman basilika, persilja, skalad vitlöksklyfta, rivet citronskal, citronsaft, olja och chiliflakes i en matberedare eller med hjälp av en stavmixer. Smaka av gremolatan med salt.
  7. Potatissallad: Sila av potatisvattnet och lägg den kokta potatisen på ett stort fat eller i en stor skål. Låt svalna en aning.
  8. Skala och finstrimla rödlök. Grovhacka persilja. Riv citronskal och grovriv parmesanen. Blanda samman med potatisen och tillsätt olja och citronsaft. Smaka av med salt, peppar och tillsätt ruccola och de rostade cocktailtomaterna.
  9. Skär köttet i skivor och ringla över gremolatan. Servera tillsammans med potatissalladen.

Receptet kommer från Mathem.

Idag ska vi åka ut till stugan och fira Valborg där. Solen skiner, så jag hoppas att det håller i sig så man kan sitta ute och ta ett glas bubbel i solen. Ska börja vårstäda lite smått och Milly har längtat efter att sätta upp studsmattan och täcka av lekstugan. Hur firar ni Valborg?

Lämna en kommentar