Julen är på ingång. Ernst är på tv:n och saffransbullarna ligger i frysen, nu börjar det kännas på riktigt. Känner ni också det?
Bakade saffransbullar i helgen. Stella hjälpte till med degen och utbakningen och Milly pärlsockrade. Så klart hade vi julmusik i bakgrunden för att få den rätta julkänslan.
Det här är mina favoritsaffransbullar som hängt med i många år. Gillar att ha Kesella i degen, upplever att bullarna blir saftigare då.
Saffransbullar med vanilj
Ca 50 st.
150 g margarin
5 dl mjölk
1 paket jäst
1 burk Kesella
2 dl socker
1 g saffran
1/2 tsk salt
1 ägg
Ca 18 dl vetemjöl
Smula jästen i degbunken. Smält margarinet, tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt. Häll mjölkblandningen över jästen och rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt resten och till sist mjölet. Låt jäsa i 30-40 minuter.
Kavla ut till en rektangelformad platta. Bred på margarin, strö på socker och vaniljsocker (efter tycke och smak). Vik plattan dubbel och tag ut remsor som tvinnas och formas till runda bullar. Låt jäsa ytterligare ca 40 minuter.
Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i 225 grader i mitten av ugnen ca 5-8 minuter.