De här kakorna gjorde Stella och jag till hennes födelsedag. Så läckra att ställa fram på fikabordet! Har spanat in dem ett tag bland annat hos Matplatsen och nu kändes det som att det var läge att testa. Är ju lite såld på leoprint!! Vem kan motstå en sån här snygg kaka?! Okej, det var flera moment men de var inte omöjliga 😉
Följ mig gärna på Instagram och Facebook för att inte missa några uppdateringar!
Leopardkakor
Ca 30 st
7 dl mjöl
1 tsk bakpulver
en nypa salt
225 g rumsvarmt smör
2 1/2 dl socker
2 ägg
2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk kanel
1/2 tsk kakao
2 msk kakao
GÖR SÅ HÄR:
Vispa samman rumsvarmt smör med socker och vaniljsocker, vitt och fluffigt. Vispa ner äggen. Blanda mjöl med bakpulver och salt och rör ner försiktigt till en slät deg. Dela den i bitar och lägg 1/5 i en skål och vispa er 1/2 tsk kanel och 1/2 tsk kakao. Lägg 1/5 i en annan skål och vispa ner 2 msk kakao i den. Plasta in de tre degarna och låt dem vila i kylen en timme.
Platta ut den mörka degen med fingrarna till en rektangulär platta på plastfolie, ca 25 cm. Rulla den ljusbruna degen till en korv, lika lång som den bruna längden, och lägg den ovanpå.
Klä in den ljusbruna degen med den mörka degen. Skär bort lite mörk deg så att den inte täcker helt runtom och spara till senare.
Lägg rullen i frysen en kvart. Lägg under tiden plastfolie över den ljusaste degen och kavla ut den på mjölat bakbord, ca 30 x 40 cm. Ta ut rullen ur frysen och skär i skivor.
Ta bort plastfolien från den utkavlade, ljusa degen och lägg ut leopardfläckarna. Rulla små bollar av den mörkaste degen som blev över och lägg ut lite huller om buller.
Lägg på plastfolien igen och kavla så att fläckarna går ihop med degen.
Ta bort plastfolien och tryck ut kakor med hjälp av något lämpligt mått. Jag tog ett glas med 6 cm i diameter.
Lägg kakorna på bakpappersklädda plåtar och grädda ca 12 min i 175 C tills de börjar få fin färg. Ta ut och låt svalna. Jag lovar att gästerna blir imponerade!
Hej!
Fina leopardkakor! Vilken är hållbarhetstiden och hur skall de förvaras?
I svalt eller i rumstemperatur?
Mvh, Johanna
I en burk med tätslutande lock håller de ca två veckor. Det bästa tycker jag är att förvara i frysen och ta fram eftersom. De tinar snabbt och är godare lite halvkalla 🙂
Superfina!
Vad gör du med degen som blir mellan kakorna när du stansar? Svårt att göra snygga kakor av den?
Jag ska testa att göra dessa imorgon men kommer göra fyrkantiga för att slippa svinnet. Får se om de blir lika fina då eller inte!
Ja, det blir tyvärr lite svinn då degen emellan inte går att använda. Jag försökte stansa så tajt som möjligt för att det skulle bli så lite svinn som möjligt. Smart att göra fyrkantiga. Funkade det bra Jenny?
Gjorde jag fel tro? Tycker de blev ganska smaklösa och framför allt torra.
Nej, vad tråkigt att det blev så :(. Mina blev goda, smakade lite som en vanlig mördegskaka. Ugnar kan ju skilja sig åt, kanske att du skulle behöva ha dem inne kortare tid.
Ja, de blev väldigt fina som fyrkantiga! Jag hade dock lite för lite mellanrum mellan kakorna. Jag kommer lägga i lite mer vanilj nästa gång jag gör dem och testa på att ha ätbart glitter pulver i den kolafärgade degen. Väldigt fina kakor!