Brillos löjromspizza

Äntligen helg på ingång. Jobbade fyradagarsveckor under hösten och har ännu inte ställt om mig riktigt till att jobba femdagarsveckor. En dag till känns som en evighet…

Har fått lite olika uppslag på vilken restaurang som serverar den godaste löjromspizzan. Taverna Brillo i Stockholm är ett och Kung Louie i Sundsvall är ett annat. Finns det fler? Hur som hittade jag receptet på Brillos löjromspizza och den blev hur god som helst. I receptet ska det vara ett mjöl med hög proteinhalt och det blir verkligen skillnad. Botten blir mycket frasigare. På Willys finns det ett som heter Manitoba cream.

Brillos löjromspizza

4 portioner

Pizzadeg
1/2 liter vatten
2 msk olivolja
780 g vetemjöl (helst tipo 00 eller starkt vetemjöl med hög proteinhalt)
5 g jäst
25 g havssalt

Fyllning till 1 portion
4 msk creme fraiche smaksatt med citron
50 g skivad mozzarellaost (Fiore di latte)
50 g grovt riven 24 månaders lagrad prästost
50 g Kalixlöjrom
50 g creme fraiche
Finhackad rödlök
Finskuren gräslök
Dill
Citron

GÖR SÅ HÄR: Lös upp jästen i vattnet i en bunke. Tillsätt salt, olivolja och vetemjöl. Arbeta degen ca 10 minuter i maskin eller ca 15 minuter för hand. Dela degen i 4 delar (för 4 port) och forma till runda bollar. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 250°C. Dra eller kavla ut degbiten till tallriksstora pizza och lägg på plåt med bakplåtspapper. Bred ut 4 msk creme fraiche på pizzabottnen samt mozzarellan och prästosten. Grädde i nedre delen av ugnen ca 8 minuter. Ta ut och garnerna med lök, löjrom, creme fraiche, dill och citron.

Lämna en kommentar