Spagetti och köttfärssåspaj

Gillar att testa maträtter med en annorlunda twist. Blev så sugen på att göra en spagetti och köttfärssåspaj då jag älskar både paj och spagetti och köttfärssås. Oj så gott det var.

Förbered och bjud på i helgen! Så goda smaker, ingen kommer att bli besviken! Ännu godare är den dagen efter.

Spagetti och köttfärssåspaj

Pajdeg
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
25 g smör
0,75 dl mjölk

Fyllning
50 g spaghetti
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
400 g köttfärs
1 tsk sambal oelek
1 liten burk hela champinjoner
2 msk kapris
1 burk krossade tomater
2 dl riven ost
Salt, peppar, timjan, oregano

Stanning
3 ägg
2 dl creme fraiche
1 dl matlagningsgrädde
1 tsk äppelcidervinäger
Salt, peppar

GÖR SÅ HÄR: Rör ihop vetemjöl med bakpulver och salt i en bunke. Klicka i smöret och arbeta in det samt mjölken i degen. Kavla ut till en stor rundel och lägg ut i formen. Degen får gärna hänga lite över kanten så att den inte faller ner. Förgrädda i ugnen på 225° i 5 minuter.

Koka spagettin i saltat vatten, en minut mindre än vad som står på förpackningen.

Hetta upp en panna med smör. Hacka gul lök och vitlök och fräs den mjuk. Blanda i köttfärsen och sambal oelek. När köttfärsen börjar få färg, blanda i champinjoner och kapris. Låt de krossade tomaterna rinna av genom ett durkslag. Spara tomatsaften. Häll ner tomatkrosset i pannan, klipp pastan till lite kortare bitar och blanda ner det i stekpannan. Krydda och häll på lite av tomatsaften vartefter det börjar bli torrt. Allt behövs dock inte. Låt puttra i ett par minuter.

Täck botten på pajskalet med riven ost. Häll i fyllningen och sedan stanningen. Avsluta med ett lager riven ost ovanpå. Grädda i ugnen på 225° ca 20 minuter. Om kanten på skalet blir bränd kan den skäras bort.

Inspirationen kommer från Landleys kök.

Lämna en kommentar