Skärtorsdag idag och påskledigt. Heeelt underbart! Stella tog kvasten och flög till Blåkulla med Tea och Morris.
Medan jag fixade påskäggen till barnen lagade Stefan middag. Jättegod gyros på fläskytterfilé.
Pita gyros
4 personer
1 stor fläskytterfile
Pitabröd
Valfria grönsaker
Kryddningen
2 msk spiskummin
1 msk vitlökspulver
3 msk chilipulver
1 msk paprikapulver
2 tsk torkad oregano
3 tsk torkad timjan
1 kryddmått med kanel
Skaka om kryddorna så är gyrosblandningen klar.
Marinaden
1/2 pressad citron
1/2 dl olivolja
2-3 msk gyroskrydda
Blanda ihop kryddningen (räcker till många portioner). Skär köttet i små delar. Blanda ihop marinaden och lägg köttet i den , gärna 4 timmar innan den ska lagas. Hetta sedan upp en panna och fräs köttet klart. Om det önskas starkare kan du krydda lite mer under stektiden.
När köttet är klart så är det bara att servera med pitabröd, grönsaker och vitlökssås. Enkelt och väldigt väldigt gott! Receptet på vitlökssåsen hittar du längre ner. Har nog aldrig smakat en godare egenlagad vitlökssås.
Vitlökssås
5 dl creme fraiche
1 pressade vitlöksklyfta
1 msk chilisås
1 tsk salt
Lite citronpeppar
Ev. lite örtkrydda
Rör ihop alla ingredienser och låt stå kallt några timmar innan servering.
Båda recepten kommer från Jennys matblogg.
Fina buketter stod Stefan och svärföräldrarna för.
Stans sötaste påskkärring ! Hoppas hon kom hem ordentligt från Blåkulla.
men var är Påskgubben ?
Kram och Glad Påsk
Påskgubben tyckte att han blivit för stor för att följa med till Blåkulla :).