Amerikanskt i drömmarna

Innan vi visste att jag var gravid pratade vi om att åka till USA över skolavslutningen. Sedan sköt vi på det och pratade om att åka i slutet av sommarlovet med bebisen. Nu har vi skjutit även på de planerna och ser fram emot en sommar på hemmaplan. Dels för att vi vill se att allt går bra och dels för att vi inte hinner spara ihop tillräckligt mycket pengar.

Fram till dess finns USA i våra drömmar – i helgen till Mello lagade vi amerikanskt från Jills underbara kokbok Country Cooking. Dipperna var djuvliga och kycklinggratängen också riktigt smarrig!

Dipper

Varm kronärtskocksdipp

6-8 portioner
1 burk, ca 300 g, marinerade kronärtskockshjärtan
1 dl riven parmesanost
1 dl majonnäs av god kvalitet, gärna Hellman’s
1 näve färsk babyspenat
1/2 tsk chiliflakes
1 krm salt
Nymalen svartpeppar efter smak
Grillade eller rostade brödsnittar

Sätt ugnen på 225 grader. Häll kronärtskockhjärtanen i ett durkslag och låt rinna av. Hacka dem i mindre bitar och blanda med parmesanosten och majonnäsen. Lägg i spenat och chiliflakes. Krydda med salt och peppar.

Lägg blandningen i en liten ugnsform och gratinera cirka 15-20 minuter tills de är gyllene. Servera med en liten sked eller bred kniv att ösa upp på bröden.

Dipper-2

Varm krabbdipp

6-8 portioner
150 g krabbkött, färskt eller från burk
1 chilifrukt
2 salladslökar
2 dl riven lagrad ost
2 dl majonnäs av god kvalitet, t.ex. Hellman’s
1 tsk salt
Nymalen svartpeppar efter smak
Grillade eller rostade brödsnittar

Sätt ugnen på 225 grader. Häll av krabbköttet om det är från burk. Finfördela det om det är färskt. Dela, kärna ur och skiva chilin fint. Strimla salladslöken fint tvärsöver. Spar lite till garnering. Blanda allt med ost och majonnäs och tillsätt salt och peppar.

Lägg det i en liten ugnsfast form och gratinera cirka 15-20 minuter tills det får en vacker färg. Garnera med resten av chilin och salladslöken. Servera med en liten sked eller bred kniv att ösa upp på bröden.

Chipsgratang

Kycklinggratäng med Campbellsoppa

6 portioner
3 dl basmatiris
5 dl vatten
2 krm salt
600 g stekt kycklingkött alt. 4 stekta kycklingfiléer
4 selleristjälkar
1 stor gul lök
1 vitlöksklyfta
Olivolja till stekning
1 krm kajennpeppar
1 tsk salt och nymald svartpeppar
3 hårdkokta ägg
3 dl majonnäs, Hellmann’s
1 burk Campbell’s redda kycklingsoppa eller champinjonsoppa
2 nävar lantchips

Till servering:
Grönsallad

Chipsgratang-2

Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en stor ugnsform. Skölj riset och lägg det i en kastrull med vatten och salt och koka på svag värme cirka 12 minuter. Låt det ånga av och bred ut det i formen. Skär kycklingköttet i grova bitar och lägg ovanpå.

Hacka selleri och skala och hacka lök och vitlök. Fräs det i lätt i lite olja utan att det får färg. Krydda med kajennpeppar, salt och peppar. Skala och hacka äggen.

Blanda majonnäs och soppbasen (späd den alltså inte). Rör i selleri- och lökblandningen. Vänd i de hackade äggen. Bred det över kycklingen och gratinera cirka 15-20 minuter i ugnen. Toppa med chipsen och servera med en sallad.

Lämna en kommentar