En 7-åring i familjen

Download PDF

Nu har min lilla bebis fyllt 7 år. Kan inte fatta att hon blivit så stor. Vi firade henne med buller och bång i dagarna två.
Stella 300px

Hon vet vad hon vill ha. På beställning fick hon knappkakor till frukost och Happy Birthday som väckningssång.

Farmor300px

Fika300px

Harriet Stella72px

Söta tremänningen Harriet <3.

Harriet300px Tårta300px

Testade en ny jordgubbstårta som blev kanongod. Har aldrig lyckats att baka en så hög tårtbotten. Receptet på tårtbotten hittade jag här och fyllningen här.

Midsommartårta med mynta

Hög tårtbotten

Till en form på 15 cm i diameter behövs 2 stora ägg + 1 tsk bakpulver
Till en form på 18 cm i diameter behövs 3 stora ägg + 1 tsk bakpulver
Till en form på 20 cm i diameter behövs 4 stora ägg + 1½ tsk bakpulver
Till en form på 24 cm i diameter behövs 5 stora ägg + 1½ tsk bakpulver
Till en form på 26 cm i diameter behövs 6 stora ägg + 2tsk bakpulver
Till en form på 30 cm i diameter behövs 7-8 stora ägg 2,½ tskbakpulver

Sätt ugnen på 175 grader. Ta fram tre lika stora glas. Knäck äggen i 1 glas. Fyll upp med socker i glas 2 /i samma nivå som äggen) Fyll 1/3 del av glas 3 med potatismjöl och resten vetemjöl.

Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt ( minst 4 min). Blanda potatismjöl, vetemjöl och bakpulver noga. Sikta i detta i äggblandningen och blanda försiktigt med luftiga tag. Ska du göra en chokladbotten ta då 1/3 kakao, 1/3 vetemjöl och 1/3 dl potatismjöl.

Pensla formen med lite olja eller kokosfett. Rita ut en rundel av formen på ett bakplåtspapper och lägg den i botten på formen. Klipp ut remsor och klä kanten. Tänk på att kakan höjer sig rejält så ta till på höjden.

Grädda kakan enligt:
20 minuter för 2 ägg, 25-30 minuter för 3-4 ägg och 35-40 minuter för 5-6 ägg. Känn på botten med t.ex. en tändsticka när du tror att den är färdig

Kom ihåg att ingredienserna vispas bäst rumsvarma, så ta fram äggen ur kylskåpet i god tid innan du börjar baka. Och kom också ihåg att inte öppna ungsluckan under de första 20 minuterna, då kan botten sjunka ihop.

Låt botten stå och svalna en stund och dela sen kakbotten i tre delar.

Fyllning
1,5 liter jordgubbar
0,5 dl socker
2,5 dl Milda Visp
1/2 kruka mynta
2 tsk socker
2 tsk vaniljsocker

Garnering
3 dl Milda Visp
1 tsk socker
1 tsk vaniljsocker

Dränk in bottnarna med apelsinjuice eller koncentrerad flädersaft. Spara 1/3 av jordgubbarna till garnering. Mosa eller skiva resten av jordgubbarna och blanda med finhackade myntablad.Vispa Milda Visp med socker och vaniljsocker och varva med jordgubbsmoset mellan bottnarna. Hit kan du förbereda dagen innan.

Vispa Milda Visp med socker och vaniljsocker och bred ut över tårtan. Garnera med resten av jordgubbarna och några myntablad.

Kalas em300px

Precis lagom till födelsedagen hann vi installera vår nya loungemöbel. Vi har letat så länge efter en vit i konstrotting med rätt mått för att passa vårt hörn på altanen utan lycka. Nu gjorde vi ett kanonklipp på Bauhaus för inte så många tusenlappar.

Serranochips300px

Som tilltugg till middagsgästerna testade jag att göra serranochips i ugnen. Salt och gott och gick fort att göra.

Sätt ugnen på 200°C. Lägg 100 g skivad serrano- eller parmaskinka på en bakplåtspappersklädd plåt och låt torka i ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna. Bryt chipsen i bitar.

Middag2 300px Middag300px

Till middag grillade vi kycklingspett och gjorde en supergod potatissallad. Högsta betyg fick jag av gästerna. Om man inte vill vara ute i sista minuten som jag går potatissalladen att förbereda dagen innan.

Kycklingspett med grillade grönsaker och krämig färskpotatissallad

Potatissallad

6 personer
1,5 kg färskpotatis
2 dl gröna oliver, grovhackade, urkärnade
2 dl färska örter, hackade, t ex libbsticka, timjan, gräslök, basilika
1 st späd purjolök
1 dl cornichons eller saltgurka, grovhackade

Sås
2 dl olivolja
2 dl gräddfil
2 msk vitvinsvinäger
2 st äggulor
1 msk dijonsenap
2,5 tsk flingsalt
0,5 tsk nymald svartpeppar
1 msk sötstark senap

Skrapa och koka potatisen mjuk i saltat vatten. Låt den rinna av och kallna. Vispa upp äggulorna till såsen. Tillsätt oljan, först droppvis och sedan i en tunn stråle under konstant vispning. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop till en jämn sås. Skär den kalla potatisen i bitar och lägg i en skål. Ansa och skiva purjon tunt. Blanda potatisen med purjo, cornichons, oliver, örter och sås. Blanda väl. Receptet kommer från Allt om mat.

Kycklingspett

6 personer
Cirka 1 kg kycklingfilé

Marinad
4 msk olja
1 dl chilisås
1 msk rödvinsvinäger
2 msk flytande honung
2 msk soja
1-2 pressade vitlöksklyftor

Grönsaker
12-15 körsbärstomater
2 majskolvar
2 paprikor
1 stor rödlök
1 squash

Ca 20 grillspett

Lägg grillspetten i blöt. Skär kycklingfiléerna i mindre bitar. Rör ihop ingredienserna till marinaden. Spara en del av marinaden till grönsakerna och blanda ner kycklingen i resten. Låt gärna köttet ligga i en stund före grillning.

Trä de marinerade kycklingbitarna på grillspetten. Dela grönsakerna i ungefär lika stora bitar och gör likadant med dem. Pensla grönsakerna med det som är kvar av marinaden. Salta och peppra.

Sätt ugnen på 175-200 grader. Grilla kycklingspetten ca 2 minuter på varje sida på utegrillen och låt dem sedan efterstekas i ugnen ca 10 min. Grilla under tiden grönsaksspetten cirka 10 minuter på utegrillen. Var noga med att vända på spetten med jämna mellanrum.

Receptet kommer från boken Mat i blomstertid.

Vit kall sås

2 dl turkisk yoghurt
1 msk lättmajonnäs
1-2 msk citronsaft
Salt och peppar

Röd kall sås

2 dl turkisk yoghurt
1 dl krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 pressad vitlöksklyfta
Salt och peppar

Barnkalas2 300px

Dagen efter stökade vi undan barnkalaset. Vi lyckades pricka in två soliga dagar utan regn.

Fika2 300px

Stella och jag hade bakat en del. Favoriten på kakbordet var som väntat knappkakorna. Recept finns här.

Barnkalas3 300px

Ja må hon leva. Ja må hon leva. Ja må hon leva uti hundrade år!

Barnkalas300px

Fyrhjuling300px

Taxin ner till badet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *