Fredagspaj med ett glas rött

 photo Paj1av1_zpsbacd5616.jpg
Fredagar tycker jag lämpar sig bra för paj. När Tim fyllde år, vilket var på en fredag, bjöd vi på paj istället för bara fikabröd. De två pajerna närmast var gudomliga. Till vänster salami- och brieostpaj och till höger kantarellpaj med bacon och rucola.
Salami och brieostpaj med cocktailtomater
6 portioner
3 dl  dinkelmjöl
125 gram  smör
2 msk  kallt vatten
250 gram  tinad bladspenat
0,5 st  gul lök
100 gram  salami
150 gram  brieost
250 gram  cocktailtomater, röda
3 st  ägg
3 dl  mjölk
Salt och svartpeppar

Sätt ugnen på 225 grader. Blanda ihop mjöl, smör, vatten och ½ tsk salt för hand eller i en matberedare. Platta ut degen i en pajform. Nagga med en gaffel i botten och ställ i frysen ca 5 min innan du förgräddar den i 10 min. Sänk sedan ugnstemperaturen till 175 grader när pajskalet är färdiggräddat.

Skala och hacka ½ gul lök. Hetta upp 1 msk smör i en kastrull. Krama vätskan ur spenaten och fräs spenat och lök några minuter. Krydda med ½ tsk salt och 2 krm svartpeppar.

Halvera cocktailtomaterna och skär salamin i strimlor. Skär brieosten i skivor. Lägg spenatblandning, salami och ost i de förgräddade pajskalet.Toppa med cocktailtomaterna.

Skölj ur den använda bunken och vispa ihop 3 ägg, 3 dl mjölk, ½ tsk salt och 1 krm peppar och häll i pajskalet. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader tills äggstanningen har stelnat, ca 30- 40 min. Grundreceptet kommer från tasteline.com.

Kantarellpaj med bacon och rucola
6 personer
125 g smör
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl siktat dinkelmjöl
1 tsk ättiksprit (12 %)
1 l färska kantareller (1 liter motsvarar ca 300 g)
1 gul lök
2 msk smör
1/2 tsk salt
1 paket bacon (à 140 g)
1 påse riven västerbottensost (à 150 g)
1 påse rucola (à 65 g)
5 ägg
2 1/2 dl mellangrädde
2 1/2 dl mjölk
1/2 tsk kajennpeppar
1 tsk salt

Sätt ugnen på 200 grader. Skär smöret i bitar. Blanda ihop smöret med båda mjölsorterna och ättika för hand eller i en matberedare. Platta ut degen i en pajform. Nagga med en gaffel i botten och ställ i frysen ca 5 minuter. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 minuter.

Rensa och skär svampen i grova bitar. Skala och finhacka löken. Stek svamp och lök i smöret i en stor stekpanna tills all vätska har kokat bort. Krydda med salt. Lägg svampfräset åt sidan. Strimla och stek baconet i stekpannan. Fyll pajskalet med bacon, svampfräs, riven ost och rucola.

Vispa ihop alla ingredienser till stanningen. Häll i pajskalet. Grädda pajen mitt i ugnen ca 40 minuter, tills den fått fin färg och stanningen stannat. Grundreceptet kommer från ica.se.

Servera med en god sallad till.

2 tankar på “Fredagspaj med ett glas rött”

Lämna en kommentar