Matstafett och violglass med lakritschips

På Matstafetten (tiden har runnit iväg, så nu var det ett tag sedan) blev vi tilldelade efterrätt. Jag hittade det här receptet på violglass med lakritschips hos Rackarungar och tänkte att det fick det bli. Det jag föll för var visserligen smaken, men även att man kunde tillreda den utan glassmaskin.

 photo DSC00131_zps965835d1.jpg

Vi fick veta att en person som skulle komma var laktosintolerant. Lite orutinerade började vi googla och fråga oss runt om det fanns utbytbara produkter som smakade ungefär lika. Vi fick tips om att ICA:s laktosfria grädde smakar likadant, så vi testade och jag kände ingen skillnad.

 photo behandlad_7copy_zps281bcec6.jpg

Jag beställde lila hushållsfärg och violessens från Borgeby Kryddgård. Färgen blev alldeles underbart pastellig.

 photo Matstafetten_3_zps1ed87555.jpg

Violglass

Ca 6 personer
4 st äggulor
0,5 dl socker
1 msk vit sirap
4 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
4 tsk violessens
0,5 krm hushållsfärg
2 st Kick till chipsen

Vispa äggulor och socker tills de får en vit färg. Vispa grädden för sig. Blanda därefter samman äggsmet, grädde, violessens, hushållsfärg och vit sirap till önskad konsistens. Frys den färdiga glassmeten i två timmar, helst över natten. Ta ut glassen minst 30 minuter innan servering.

Förbered lakritschipsen innan servering. Jag gjorde de kvällen innan. Kapa kick i fyra bitar. Smält i ugnen på 175 grader. Börja håll koll från ca 5 minuter tills att de smält ner till ett chips. Låt kallna.

Till fördrink fick gästerna jordgubbsvin. En perfekt sommardrink och lite lagom stark. På efterrätten har gästerna oftast hunnit dricka en hel del…

 photo DSC00137_zps41067825.jpg

För dig som inte hört talas om en matstafett ska jag förklara vad det är. I Härnösand är Matstafetten alltid en lördag i slutet på maj. Först får man anmäla sig och i vår stad brukar det vara ungefär 250 par. En vecka innan får man ett brev med vilken rätt man blir tilldelad och eventuella allergier. Om man inte får förrätt får man även en adress vart man ska på förrätt och ett klockslag. Man får alltså inte veta vilka som kommer att vara där. Sedan får man veta resten eftersom under kvällen.

När man ätit förrätten öppnar värdparet nästa kuvert och talar om nya adresser dit alla ska på varmrätt. På varje rätt ät man tre par och alla ska vidare till nya ställen. Under varmrätten brukar man kunna lista ut något par som kommer på efterrätt eftersom logistiken bygger på grupper med tolv par.

Även par som bor lite utanför Härnösand brukar vara med, men då brukar de oftast få förrätt. Vi brukar ofta få efterrätt eftersom vi bor nära slutfesten där alla till sist samlas. Antingen fixar man skjuts eller så cyklar man. Det brukar vara många finklädda cyklister ute den kvällen. Man cyklar till den adress man får och äter rätten. I år fick vi adresser ganska nära, så vi cyklade överallt.

Från klockan 23 öppnar Logen som är en festlokal där alla samlas. Om man har roligt på efterrätten brukar man komma sent till Logen.

Lämna en kommentar