Louisiana-chili

På Supper har de en så otroligt god chili. Hittade för ett tag sedan ett recept på chili som verkade gott med bland annat lättöl, kanel och mörk choklad. I helgen testade vi och resultatet blev bra. Blev glatt överraskad att barnen åt utan problem eftersom det var ganska starkt. Chilin blir godare om du lagar den dagen före.

4-6 portioner 
1,2 kg högrev av nöt eller älg
Smör
1 kg gul lök
4 vitlöksklyftor
Olivolja
1 burk (400 g) hela tomater
1 burk (400 g) coctailtomater
2 flaskor lättöl
Ev. hönsbuljong
2 tsk stött eller 3 tsk färdigmalen spiskummin
2 tsk chipotlepaste (finns i tacoshyllan)
1 tsk kanel
2 rutor mörk choklad
1 burk (400 g) svarta eller röda bönor
1 tsk oregano
Salt
2 msk hackad gräslök
Tillbehör
3 dl turkisk yoghurt
1 gul lök, finhackad
2 dl riven cheddarost

Gör så här: Putsa och skär köttet i bitar. Bryn bitarna i smör runt om i omgångar i en stekgryta. Lyft upp köttet och lägg åt sidan. Skala och skär lök och vitlök i bitar. Häll lite olivolja i stekgrytan och bryn löken lite lätt. Tillsätt kött och tomater. Häll på öl. Tillsätt ev. hönsbuljong om vätskan inte täcker.

Rosta hel spiskummin i torr stekpanna tills den börjar dofta och stöt i mortel. Du kan också använda malen, men det smakar inte lika mycket. Tillsätt spiskummin, chipotlepaste, kanel och choklad i grytan. Koka upp och sänk sedan värmen. Låt sjuda under lock ett par timmar tills köttet kokat sönder. Rör om då och då så att det inte bränner vid, häll på mer vätska om det behövs. För en tjockare konsistens: Ta bort locket, höj värmen och låt chilin koka ihop under omrörning. Hit kan du förbereda.

Tillsätt avrunna bönor och oregano innan servering och smaka av med kryddor och kanske salt. Dekorera med gräslök. Servera med turkisk yoghurt, hackad lök, riven ost och guacamole.

Guacamole
2 avocado
3-4 msk turkisk yoghurt
1 vitlöksklyfta, pressad
Salt och peppar

Gör så här: Mixa avocadon med en stavmixer eller mosa med en gaffel. Tillsätt yoghurten, vitlöken och smaka av med salt och peppar.

1 tanke på “Louisiana-chili”

  1. Som vanligt kommenterar jag bara bilderna 😉 Bra ljus o fina färger! Är det RAW? Du skulle kunna ha använt aningen längre skärpedjup. /M

    Svara

Lämna en kommentar