Pastagratäng med trattkantareller


Testade ett recept idag på pastagratäng med Karl Johansvamp. Hade ingen Karl Johan, så jag använde trattisar istället. Receptet är för fyra personer, men räcker nog säkert för sex. Det är många olika moment, så lite hjälp i köket underlättar.

500 g fullkornspasta
3 vitlökar, pressade
4 lökar, grovhackade
3 morötter, i bitar
2 palsternackor, i bitar
1 röd paprika, i bitar
1 bit rökt sidfläsk (jag använde rökt bog)
3 tomater
2 msk tomatpuré
1 dl vitt vin
1 grönsaksbuljong
3 dl vatten
1 tsk timjan
2 lagerblad
Macaronisås
2 msk smör
2 gula lökar, grovhackade
2 vitlökar, pressade
2 msk smör
1,5 dl vitt vin
2 dl grädde
1 dl mjölk
1 dl riven parmesan
1 dl ricottaost
2 msk hackad persilja
300 g trattkantareller

Gör så här: Koka upp saltat vatten i en stor kastrull och koka pastan al dente. Fräs lök och vitlök tillsammans med morot, palsternacka och paprika i tomatpuré. Tillsätt rökt sidfläsk eller bog och färska delade tomater. Häll i vitt vin, vatten, buljong och kryddorna. Koka på svag värme till allt är sönderkokat. Mixa till en puréliknande konsistens. Bred ett jämnt lager av blandningen i en ugnsfast form.

Macaronisås: Smält smör i en kastrull. Tillsätt lök och vitlök och fräs utan att det tar färg. Tillsätt vinet och låt koka in en stund. Tillsätt grädde, mjölk, ricotta och parmesan. Tillsätt pastan och koka ihop med såsen i någon minut. Lägg upp pastan i formen ovanpå tomatblandningen. Garnera överst med svamp som stekts i smör tillsammans med persilja, salt och peppar.

Lämna en kommentar