Inne på GI-vecka 2

Nu kör jag och Stefan ett sex veckor långt GI-race med inslag av LCHF. Vi har avklarat den första veckan och är inne på den andra. Sötsuget har äntligen försvunnit. Det har blivit en hel del goda maträtter. Här kommer två.

Italienska burgare

4 portioner
1 msk smör
4 färdiga hamburgare
Salt och svartpeppar
1 tsk torkad basilika
4 skivor aubergine
4 msk paprikapesto
200 g pizzamozarella (gratängost)
4 coctailtomater

Sätt ugnen på 200 grader. Hetta upp en stekpanna med smör och stek burgarna 1 minut på bägge sidor. Lägg burgarna i en ugnsfast form. Strö på salt, svartpeppar och torkad basilika.

Hetta upp stekpannan med olja och bryn aubergineskivorna på bägge sidor i någon minut. Lägg på en klick paprikapesto på varje burgare, toppa med en skiva aubergine och ett par skivor gratängmozarella. Skiva tomater och lägg över osten. Toppa med pinjenötter.

Gratinera i ugnen i 15 minuter. Servera med lite ruccolasallad.

Citronkotletter med rotfruktsslaw

4 portioner

Rotfruktsslaw
1/2 litet vitkålshuvud (ca 400 g)
1 rödlök
1 morot
1 palsternacka
1 tsk salt
1 dl crème fraiche
2 msk majonnäs
1 tsk dijonsenap
Rivet skal av 1/2 citron
2 msk färskpressad citronjuice
1 krm svartpeppar

Citronkotletter
4 fläskkotletter (à 150 g)
1 msk smör
1 tsk salt
2 krm peppar
Rivet skal av 1/2 citron
1 msk färskpressad citronjuice

Skär vitkålen i tunna strimlor. Skala och strimla rödlöken fint. Skala och grovriv morot och palsternacka. Lägg allt i en skål och blanda med salt. Rör ihop crème fraiche, majonnäs, senap, citronskal, citronjuice och peppar. Krama rotfrukterna med handen så att de mjuknar lite. Rör ner crème fraicheblandningen.

Kotletter: Stek fläskkotletterna i smör i en stekpanna ca 4 minuter på varje sida. Krydda med salt och peppar. Strö över citronskal och häll på citronjuice mot slutet. Servera citronkotletterna med rotfruktsslawen och gärna kokt potatis.

Receptet kommer från Buffé nr 8 2010.

1 tanke på “Inne på GI-vecka 2”

Lämna en kommentar