Tomteverkstad

Här hemma har det varit tomteverkstad hela helgen. Det har slagits in paket, bakats saffransbullar och en sak till pedagogerna/fröknarna på dagis. Säger inte vad det är eftersom ”vissa” av dom läser bloggen. Det får bli en surprise. Tycker alltid att det är så svårt att hitta på något bra, men den här idén fick jag av Kerstin på jobbet. Jag hoppas att den går hem.

Receptet på saffransbullarna hittade jag förra året och blev en favorit som följer med även i år. Tänkte dela med mig av det receptet till er.


Lenas saffransbullar

Ca 50 st.
150 g margarin
5 dl mjölk
1 paket jäst
1 burk Kesella
2 dl socker
1 g saffran
1/2 tsk salt
1 ägg
Ca 18 dl vetemjöl

Smula jästen i degbunken. Smält margarinet, tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt. Häll mjölkblandningen över jästen och rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt resten och till sist mjölet. OBS! Kesellan ska inte värmas. Låt jäsa i 30-40 minuter.

Kavla ut till en rektangelformad platta. Bred på margarin, strö på socker och vaniljsocker (efter tycke och smak). Vik plattan dubbel och tag ut remsor som tvinnas och formas till runda bullar. Låt jäsa ytterligare ca 40 minuter.

Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i 225 grader i mitten av ugnen ca 5-8 minuter.

1 tanke på “Tomteverkstad”

Lämna en kommentar