Middagstips

De här två recepten fanns med på vår veckomatsedel förra veckan. Det var första gången vi testade maträtterna, men vi kommer definitivt att äta dem igen.

Blomkålsgratäng med knaperstekt bacon

4 portioner
1 stort blomkålshuvud (ca 1 kg)
1 vitlöksklyfta
1 burk crème fraiche (à 2 dl)
2 dl mjölk
200 g riven cheddarost
3-3 1/2 skivor vitt bröd med kanterna kvar
1 rosmarinkvist
2 msk olivolja
2 paket bacon (à 140 g)

Gör så här: Sätt ugnen på 175°C. Ansa och skär blomkålen i buketter. Lägg dem i en smord ugnssäker form. Skala och finriv vitlöken. Blanda crème fraiche och mjölk med hälften av den rivna vitlöken och riven ost. Häll såsen över blomkålen. Mixa brödskivorna med rosmarinkvisten och resten av den rivna vitlöken till ett ströbröd med stavmixer eller i matberedare. Strö över resten av osten på gratängen och det mixade brödet. Ringla oljan över. Gratinera i ugnen 50–60 minuter, tills gratängen har fått fin färg och blomkålen känns mjuk.

Stek baconet knaprigt i en stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper. Servera gratängen med bacon och gärna en blandad grönsallad.

Receptet med blomkålsgratäng och knaperstekt bacon hittade jag i ICA:s Buffé nr 2 2011.

Skaldjurssallad

portioner
1 burk räkor i lake
1 burk kräftstjärtar i lake
1 röd lök
12 hackade valnötter
1 burk vita stora bönor
1 burk kidneybönor
4 msk solrosfrön
Grönsallad eller ruccola (jag tog båda sorterna)
4 hårdkokta ägg
2 avokado

Dressing
8 tsk vitvinsvinäger
2 dl rapsolja
Salt och peppar

Gör så här: Rör ihop vinäger, olja och salt och peppar till dressingen. Blanda samman räkor, kräftstjärtar, lök, valnötter, bönor och solrosfrön och vänd ner i dressingen. Lägg salladen i botten på ett fat. Lägg på skaldjurssalladen, avokadon och toppa med ägghalvor.

Receptet på skaldjurssalladen kommer ursprungligen från Expressens bilaga GI och hälsa 4-6 januari 2011, men är lite omgjort.

Lämna en kommentar