Knytis med räkdipp, bulgogi och mangosorbet med kokosgrädde

I fredags hade vi knytkalas med mina gamla handbollstränarkollegor från när vi tränade F16. Så roliga middagar som vi inte vill sluta med. Alla gillar god mat, så ett perfekt tillfälle att testa nytt. Till förrätt gjorde jag en väldigt uppskattad räkdipp med löjrom och västerbottensost, till varmrätt fick vi testa supergod bulgogi (tänk koreanska tacos) och till efterrätt en fräsch mangosorbet med kokosgrädde och hallon.

Följ mig på Instagram eller Facebook för att inte missa några uppdateringar!

Räkdipp med löjrom
Räkdipp med löjrom

Räkdipp med löjrom och västerbottensost

1 fat
3 dl crème fraiche
150 g färskost
100 g västerbottensost
1 msk citronsaft
Salt & svartpeppar

Topping
540/280 g handskalade räkor (om du köper burk välj 540 g, avrunnen vikt 280 g)
Rödlök, finhackad
Gräslök, finhackad
Dillkvistar
Löjrom (eller annan rom, t.ex. sikrom eller tångkaviar)
Citronklyftor

GÖR SÅ HÄR:

  1. Blanda crème fraiche, färskost och västerbottensost i en skål. Smaka av med citronsaft, salt och svartpeppar. Bred ut på ett fat eller skål.
  2. Toppa med räkor och rödlök. Klicka ut löjromen. Pynta lite snyggt med gräslök och några dillkvistar. Ställ fatet i mitten på ett större fat och fyll på med chips, Bake Rolls och Finn Crisp Rye Snacks runtom att dippa med!

Inspirationen till receptet kommer från Helan Shabani.

Bulgogi

Bulgogi i salladsblad

4-6 portioner

Kött
800 g entrecôte (hel bit)
1 dl japansk soja
3 msk strösocker
2 msk sesamolja
1 päron, rivet
3 msk vitt vin
4 klyftor vitlök, rivna
Neutral rapsolja, att steka i

Spenat i sojavinägrett
200 g färsk spenat
2 msk japansk soja
1 msk risvinäger
0,5 msk strösocker

Sesammarinerade böngroddar
150 g böngroddar
0,5 tsk salt
2 tsk sesamolja
2 tsk rostade sesamfrön

Gochujangmajonnäs
1-2 msk gochujang (koreansk chilipasta, kan ersättas av sriracha eller sambal oelek)
1 tsk sesamolja
1 klyfta vitlök, riven
2 salladslökar, fint skivade
1 dl majonnäs

Till servering
Koreanskt ris, kokt (eller japanskt)
3 salladsblad (olika sorters såsom gemsallad, krispsallad och huvudsallad)
Kimchi (hemgjord eller köpt)

GÖR SÅ HÄR:

  1. Kött: Blanda alla ingredienser till marinaden. Skiva köttet så tunt det går och lägg det i marinaden. Låt stå i minst 30 minuter, gärna över natten.
  2. Stek sedan köttet, lite i taget, på en riktigt het panna i lite rapsolja. Om man steker för mycket på en gång kokar det istället för att stekas, så undvik det!
  3. Gochujangmajonnäs: Blanda samman gochujang, majonnäs, vitlök, salladslök och sesamolja.
  4. Spenat: Lägg spenaten i ett durkslag. Koka upp 2 liter vatten och häll det över spenaten. Skölj spenaten i iskallt vatten tills den är helt kall. Krama ur vattnet ur spenaten. Blanda soja, risvinäger samt socker till sockret löst sig. Blanda väl med spenaten. Lägg i en skål.
  5. Böngroddar: Lägg böngroddarna i en bunke. Koka upp 2 liter vatten och häll över böngroddarna. Skölj sedan groddarna med iskallt vatten. Låt rinna av väl i durkslag. Blanda groddarna med sesamolja, salt och sesamfrön. Lägg i en skål.
  6. Servera det nystekta köttet med gochujangmajonnäs, ris, kimchi, spenat och böngroddar samt salladsblad att lägga allt det goda i. Ät gärna med händerna!

Receptet kommer från Jennie Walldén.

Mangosorbet
Knytis efterrätt
Knytis förrätt

Lämna en kommentar