Varm smörgåstårta med bacon och champinjoner

Idag har vi firat vår lilla glädjespridare Milly som fyller nio år. Istället för fika bjöd vi på varm smörgåstårta och sallad. Det blev väldigt uppskattat! Väldigt smidig att göra också. Förberedde den i tid och stoppade in den i ugnen strax innan gästerna kom. Kan verkligen rekommendera denna till en födelsedag eller middag med vänner.

Följ mig gärna på Instagram och Facebook för att inte missa några uppdateringar.

Varm smörgåstårta

Varm smörgårtårta med bacon och champinjoner

1 tårta (6-8 personer)
6 halvmånar Hönökaka (3 lager)

Fyllning
2 pkt bacon (á 140g)
Rapsolja
1 stor eller 2 små purjolök
250 g färska champinjoner (alt. 1 stor burk skivade)
5 dl crème fraiche
2 dl havregrädde eller annan valfri grädde
1 tsk paprikapulver
Salt & peppar

Topping
Tomater
Flingsalt
Riven ost

Varm smörgåstårta

GÖR SÅ HÄR:

  1. Strimla bacon och purjolök. Skiva champinjonerna. Fräs först baconet i en stor stekpanna tills det blir riktigt knaprigt. Lägg över på en tallrik med hushållspapper och låta torka en stund. Fräs grönsakerna mjuka i lite rapsolja.
  2. Häll tillbaka baconet och blanda i crème fraiche, grädde och paprikapulver. Salta och peppra och låt puttra några minuter. Låt fyllningen svalna så den tjocknar något.
  3. Sätt på ugnen på 200 grader. Smörj en rund form, 30 cm i diameter, och lägg i två halvmånar hönökaka så de täcker botten. Skär eventuellt till bröden om de är för stora för formen. Bred på hälften av fyllningen. Lägg på ytterligare 2 halvmånar och sedan resten av fyllningen. Lägg på de sista hönökakorna.
  4. Skiva tomater och placera dem på smörgåstårtan och strö gärna över lite flingsalt. Strö över riven ost och ställ formen mitt i ugnen tills osten har smält och tomaterna har mjuknat, ca 20 min. Servera gärna med en sallad.

Receptet hittade jag hos CakeByMary, har anpassat det lite efter min smak.

Lämna en kommentar