Här blev det riktig vinter över en natt. Först kom det en massa regn och nu en massa snö. I veckan ska det dessutom bli riktigt kallt, -17 grader på fredag. Burr… Avskyr verkligen att frysa.
Tycker grytor är så gott och värmande på hösten och vintern. Har testat många nya viltrecept tack vare Norrlandsvilt. Annars har jag varit dålig på det. Den här älggrytan med kantareller måste ni testa, blev riktigt, riktigt god!
Följ mig gärna på Instagram och Facebook för att inte missa några uppdateringar!
Älggryta med kantareller
6 portioner
2 påsar älgbogstek à 400 g (gryt- & wokfärdiga strimlor från Norrlandsvilt)
350 g kantareller, färska
2 msk vetemjöl
2 lökar, gula
1 vitlöksklyfta
2 dl rött vin
7 dl vatten
2 msk viltfond
3 lagerblad
4 enbär
2 msk svartvinbärsgelé
1 tsk timjan
1 tsk rosmarin
1 dl lingon
1 tsk soja, kinesisk
0,5 tsk salt
Svartpeppar
Olja till stekning
GÖR SÅ HÄR:
- Bryn köttet i smör i omgångar i en stekpanna. Salta och peppra och lägg över i en gryta. Strö över vetemjölet och blanda runt med köttbitarna.
- Finhacka lök och vitlök och stek den genomskinlig. Lägg över i grytan. Vispa ur stekpannan med lite vatten och häll över skyn i grytan.
- Häll i vin, vatten, fond, lagerblad, enbär, gelé och kryddor. Låt puttra minst 2 timmar.
- Dela kantarellerna om de är stora och förväll dem. Stek dem sedan i smör i en stekpanna så att de får fin färg. Smaka av grytan med soja och ev. mer salt och peppar.
- Vänd ner lingon och kantareller. Garnera med färsk persilja eller salvia.
- Servera älggrytan med klyftpotatis, mer gelé och en god grönsallad.