Italiensk lax på plåt

Hur bra är det inte med plåtmat? Så praktiskt att slänga allt på plåten också ger det mycket mat. Den här med lax, soltorkade tomater, vitlök, rucola och klyftpotatis är en ny upptäckt som gick hem hos både barn och vuxna!

Följ mig gärna på Instagram och Facebook för att inte missa några uppdateringar!

Italiensk lax på plåt

Italiensk lax på plåt

4 portioner
500 g laxfilé, utan skinn och ben
1 kg potatis
6 soltorkade tomater i olja
0,5 msk tomatolja + 1 msk
1,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 vitlöksklyfta
1 dl riven ost
100 g rucolasallad

Italiensk lax på plåt

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 225°. Skölj och skär potatisen i bitar. Lägg den på ett stort ugnssäkert fat. Häll över 1/2 msk av tomatoljan och blanda runt. Stek mitt i ugnen ca 20 min.
  2. Skär laxen i stora kuber. Ta ut potatis och lägg laxen på samma fat. Krydda med salt och peppar. Stek ytterligare ca 10 min.
  3. Grovhacka tomaterna och blanda dem med 1 msk tomatolja och pressad vitlök.
  4. Häll tomatoljan över lax och potatis. Strö över osten och lite av rucolasalladen. Servera med vitlökssås (recept nedan) och mer rucola.

Vitlökssås

5 dl turkisk yoghurt
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk chilisås
1 tsk salt
Lite citronpeppar
Lite italiensk salladskrydda

GÖR SÅ HÄR: Rör ihop alla ingredienser och låt stå kallt några timmar innan servering.

Inspirationen till laxen kommer från Allt om mat. Har justerat lite efter min smak.

Lämna en kommentar