Pizza bianco med päron, rödbetor och ädelost

Fick till en sån magisk pizza härom kvällen. Jag är dålig på att förbereda degen långt i förväg. Vill gärna kunna göra den samma dag, precis när man får ett sånt där infall och vill äta hemmagjord pizza på studs.

Den här pizzadegen knådar du i 10-15 minuter och låter jäsa i bara ca 60 minuter. Har ett Gourmetstål som vi gör pizzorna på. Har testat det på grillen, men bäst blir pizzorna på stålet i ugnen. Lägg stålet högt upp på ett grillgaller och förvärm ca en timme på maxeffekt på grillfunktionen. Sen är det bara att grädda i 2-3 minuter.

Pizza bianco med päron, rödbetor och ädelost

Grundrecept pizzadeg

4 pizzor
25 g jäst
3 dl fingervarmt vatten (37 grader)
2 msk olivolja
1 tsk flingsalt
1 tsk strösocker
2 dl siktat dinkelmjöl
5-6 dl vetemjöl special
Durumvetemjöl till utbakningen

GÖR SÅ HÄR:

  1. Lös upp jästen i lite av vattnet, häll på resten och tillsätt olivolja, salt och socker.
  2. Tillsätt mjölsorterna lite i taget tills du får en smidig deg. Knåda degen i maskin i 10 minuter eller för hand 15 minuter tills degen blivit smidig och släpper från bunkens kanter. Tillsätt eventuellt mer mjöl om det behövs. Låt pizzadegen jäsa till dubbel storlek 45-60 minuter.
  3. Tippa ut degen och och dela den i 4 bitar. Ta lite olja på fingrarna och forma till runda bollar.
  4. Använd durumvetemjöl när du bakar ut bollarna till runda fina pizzor. Durumvetemjöl fastnar inte lika lätt på pizzadegen och är lättare att skaka av från pizzan innan toppingen ska på. 
Pizza bianco med päron, rödbetor och ädelost

Fyllning med päron, rödbetor och ädelost

Ca 1 dl crème fraiche
140 g Kvibille ädelost special 45 %
2-3 färska rödbetor
Olivolja
2 päron, gärna Conference
2 paket mozzarella, à 125 g
Ca 2 msk pinjenötter
Ca 1 msk honung
Färsk timjan

GÖR SÅ HÄR:

  1. Skala och ansa rödbetorna. Skär dem i lövtunna skivor, gärna med en mandolin. Vänd runt dem i lite olivolja. Skär även päronen i tunna skivor. Ta fram crème fraiche, ädelost, mozzarella, pinjenötter och honung.
  2. Kavla ut pizzadegen så att den passar pizzastålet. Bred på ett tunt lager crème fraiche och smula över ädelosten. Fördela päron och rödbetor på pizzorna och lägg på bitar av mozzarella. Strö över pinjenötter och ringla över honung.
  3. Lägg pizzan på stålet med hjälp av en pizzaspade och grädda i ugnen på 250 grader ca 2-3 minuter eller tills kanterna får lagom färg.
  4. Toppa med färsk timjan.

Vill du göra någon av pizzorna med tomatsås i botten är det här en superenkel tomatsås från Zeinas Kitchen som inte behöver kokas.

Enkel tomatsås till pizza

6 msk tomatpuré
6 msk vatten
1 klyfta vitlök, finhackad
2 tsk torkad oregano
0,5 tsk salt

GÖR SÅ HÄR: Blanda ihop alla ingredienser till tomatsåsen. 

Följ mig gärna på Instagram och Facebook för att inte missa några uppdateringar!

Lämna en kommentar