Rabarberpannacottapaj

Rabarber är väl sommar? För mig så hör det till att göra en rabarberpaj varje år. I år blev det en lite annorlunda variant, nämligen en rabarberpannacottapaj. Kolapajskalet är så himla gott. Och degen…farligt god!!

HÄR är mitt bästa recept på klassisk rabarberpaj.

Följ mig gärna på Instagram och Facebook för att inte missa några uppdateringar!

Rabarberpannacota.

Rabarberpannacottapaj

Kolapajskal
150 g smör
1,5 dl muscovadosocker
3 msk ljus sirap
4,5 dl vetemjöl
0,75 tsk bikarbonat
1,5 tsk vaniljsocker
1,5 tsk malen ingefära
1 krm salt

Efter gräddning
75 g brynt smör
Ev. 1 krm salt

Rabarberpannacotta
3 st gelatinblad
300 g rabarber
2 dl vatten
0,5 lime, saften
1 dl socker
0,5 tsk vaniljpulver
2,5 dl vispgrädde

GÖR SÅ HÄR:

  1. Börja med kolapajskalet: Värm ugnen till 200 grader.
  2. Mixa ihop alla ingredienser till kolapajskalet tills det börjar gå ihop till en deg. Smula ut det så gott det går på ett bakplåtspapper på en plåt.
  3. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter tills degen är gyllenbrun. Låt svalna och bryt i bitar om det har gräddats ihop.
  4. Bryn smöret.
  5. Lägg kakbitarna/smulorna i en matberedare och mixa snabbt till mindre smulor. Häll i det brynta smöret och mixa till finare smulor. Smaka av med salt.
  6. Tryck ut i en pajform eller springform, ca 26 cm. Grädda på 175 grader i 8 minuter.
  7. Rabarberpannacottan: Värm ugnen till 200 grader.
  8. Skala rabarbern om skalet är grovt, skär den i centimeterstora bitar och lägg i en kastrull.
  9. Häll på vatten, limesaft, socker och vaniljpulver. Låt koka upp och koka tills rabarbern har kokat sönder och är mjuk, ca 10 minuter. Mixa med en stavmixer.
  10. Tillsätt grädden och och koka upp. Smält i gelatinbladen och låt svalna några minuter innan du häller i pannacottan i palskalet. Frys eller kyl snabbt in pajen.
  11. Dekorera ev. med krossade maränger och frystorkat bärpulver.

Lämna en kommentar