Gjorde riktigt goda ajvarbiffar i veckan. Till det åt vi vuxna en råkostsallad med senapsvinägrett, barnen åt potatis. Gillar du pannbiff eller köttfärsbiffar så bör du absolut testa de här! Biffarna får en härlig smak av ajvaren och såsen blir väldigt krämig och god av smetanan.
Ajvarbiffar i krämig sås
6 portioner
Biffarna
1 kg köttfärs
1 gul lök
2 ägg
1,5 dl Ajvar relish, mild (välj starkare om du gillar hetta)
1 tsk salt
1 tsk malen vitpeppar
0,5 tsk malen svartpeppa
Såsen
4 deciliter havregrädde eller annan valfri grädde
2 dl Smetana
2 dl vatten
1 hackad gul lök
2 msk oxfond
2 tsk paprikapulver
2 tsk torkad basilika
1-2 vitlöksklyfta
Ev. 3 msk japansk soja (för mer färg)
GÖR SÅ HÄR:
- Biffarna: Blanda ihop alla ingredienser till biffarna och stek dem i smör. Lägg de stekta biffarna i en ugnsform så länge. Lägg lite folie över så håller de sig lite varma.
- Såsen: När de sista biffarna är klara, fräs den hackade löken och vitlöken ett par minuter i biffarnas stekfett. Häll därefter på resterande ingredienser och låt såsen småputtra lite medan du smakar av med peppar och salt.
- Lägg tillbaks biffarna i såsen och servera från pannan.
- Servera till exempel med en god råkostsallad, se recept nedan.
Receptet kommer ursprungligen från LCHF-arkivet. Har justerat måtten efter mitt tycke och smak.
Råkostsallad med senapsvinägrett
1 påse kålmix (vitkål, rödkål, morot och grönkål)
Senapsvinägrett
4 msk olivolja
1 msk rödvinsvinäger
1 msk fransk senap
Salt & peppar
1 nypa socker
GÖR SÅ HÄR:
Blanda alla ingredienser till vinägretten och ringla över salladen.