Älskar grönkål den här tiden på året. Grönkål är bra på så många sätt. Dels är den nyttig och full med antioxidanter och vitaminer så som A, C och K och dels innehåller den folsyra, vilket är bra för hyn och matspjälkningen. Grönkål innehåller dessutom mycket magnesium (som kroppen lätt kan få brist på) och lutein som är bra för synen och ögonens välmående.
Den här grönkålssalladen med två olika sorters dressingar är grym! Servera den gärna med ett gott bröd eller ugnsrostad potatis.
TIPS! Rosta gärna lite mer pinjenötter än vad du behöver. Går att spara i en burk med lock i kylen några dagar. Perfekt att plocka fram vid fler tillfällen, till exempel om du vill garnera snittar eller nån pastasås.
Följ mig gärna på Instagram och Facebook för att inte missa några uppdateringar!
Grönkålssallad med rostbiff och parmesan
4 portioner
Ca 100 g färsk grönkål
150 g körsbärstomater
3-4 vitlöksklyftor
400-500 g rostbiff, i skivor
1 mozzarella (a 125 g)
Hyvlad parmesan
Rostade pinjenötter
Cocktailkapris
Balsamicovinägrett
0,75 dl olivolja
0,5 dl balsamvinäger
1 msk japansk soja
1 liten rödlök, finhackad
Salt & svartpeppar
Vitlökssås
100 gram naturell färskost (t.ex. Philadelphia)
1 dl majonnäs (gärna Hellmans)
0,75 dl gräddfil
1–2 vitlöksklyftor
Salt & svartpeppar
GÖR SÅ HÄR:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Repa bladen från stjälkarna på den färska grönkålen. Skölj dem väl. Lägg i kokhett vatten i 1 minut. Kyl dem sedan snabbt i iskallt vatten. Låt rinna av. Skär bladen i mindre bitar.
- Lägg tomaterna och den skalade vitlöken i en ugnsform. Ringla lite olivolja över, salta och peppra. Baka i ugnen ca 15-20 minuter.
- Rör ihop balsamicovinägretten.
- Vispa ihop vitlökssåsen och smaksätt med lite av den rostade vitlöken.
- Lägg upp salladen på ett fint fat. Börja med grönkålen, sedan rostbiffsskivor, vinägrett, tomater, parmesan, kapris, pinjenötter, skivad rostad vitlök och mozzarella. Toppa med vitlökssås och ringla lite mer vinägrett över.
- Servera med ett gott bröd eller ugnsrostad potatis och extra sås och pinjenötter.