Ett av Tims favoritgodis är toffifee. De går att göra själv och blir väldans goda. Dessutom är de fina att ställa fram på julgodisbordet.
TIPS! Går lika bra med sötmandel om man hellre gillar det eller är allergisk mot hasselnötter.
Toffifee
Ca 30 st
1 dl socker
1 dl grädde
1 dl sirap
1 tsk vaniljsocker
Ca 30 hasselnötter
100 g nougat
50 g mörk choklad
GÖR SÅ HÄR:
- Koka upp grädde, socker, sirap och vaniljsocker. Låt röran sjuda till ca 120 grader. Har du ingen termometer kan du göra ett kulprov. Rör så lite du kan under kokning, helst inget alls.
- Rosta hasselnötterna i en varm stekpanna tills det börjar knäppa i dom. Lägg dom i en handduk och gnugga bort skalen.
- Häll kolasmeten i små aluminiumformar. Lägg i en nöt i varje. Ställ formarna kallt en stund.
- Smält nougaten över vattenbad och lägg en klick som smälter ut ovanpå varje kola. Låt pralinerna stelna i kylskåp.
- Smält chokladen och skeda till sist över en klick på varje kola. Ställ kallt.