Vilken kanonstart vi fått på sommaren och semestern. Helt fantastiskt! I måndags fick vi middagsbesök av goda vänner från Karlstad som är på Höga Kusten-semester. Så mysigt, ville aldrig att kvällen skulle ta slut <3.
Till middag blev det asiatiska grillspett och potatissallad. Perfekt att kunna förbereda lite innan.
Följ mig gärna på Instagram eller Facebook för att inte missa några uppdateringar!
Asiatiska grillspett
4 personer
Ca 600–800 g fläskkarré (fläskfilé funkar också, men det blir saftigare med karré)
Marinad/pensling
2 pressade vitlöksklyftor
1 bit ingefära, ca 3 cm riven
2 lime, skal och saft
1 dl rapsolja
1 dl japansk soja
2 msk fisksås
2 msk ostronsås (kan uteslutas)
Övrigt
3 msk farinsocker
Grillspett
GÖR SÅ HÄR:
- Pressa ner vitlöksklyftorna till marinaden i en skål. Riv ner ingefäran (enklast är att ha skalet på), riv ner skalet fint på limefrukterna och pressa ner saften. Blanda ner olja, soja, fisksås och ostronsås.
- Skär köttet i tärningar och lägg ner i hälften av marinaden. Låt marinera några timmar innan du trär upp köttbitarna på spett.
- Grilla spetten och vänd dem då och då. Pensla med den andra halvan av marinaden som du har kvar. Strö samtidigt på farinsocker på spetten, för en karamelliserad yta.
- Servera med potatissalladen nedan och en god sås. Jag gjorde det enkelt och blandade turkisk yoghurt med lite sweet chilisås. blev jättebra till spetten!
Inspiration till grillspetten kommer från Bara en kaka till.
Potatissallad med senap och soltorkade tomater
6 personer
1 1/2 kg kokt färskpotatis
1/2 dl olja
2 msk dijonsenap
3 msk svensk senap
1 tsk salt
3 msk hackad gräslök
3 msk hackade inlagda soltorkade tomater
1/2 tsk grovmald svartpeppar
1 tsk balsamvinäger
1 liten strimlad rödlök
GÖR SÅ HÄR: Blanda senapssorterna. Tillsätt olja, lite i taget under vispning. Blanda i rödlök, svartpeppar, vinäger och salt. Tärna potatisen och blanda med senapsdressingen. Vänd ner soltorkade tomater och gräslök.