I veckan tog jag min första spruta, känns så bra. Dessutom ligger sommaren framför oss och vi kan börja ses lite mer i mindre sällskap. Vill börja tro att vi ser en liten ljusning i tunneln!
Ska du bjuda på något gott i sommar så är det här en matig och mättande paj som går bra att förbereda i god tid innan. Värm den bara när den är dags att äta på lite lägre temperatur i ugnen, 150-175°, i minst 15 minuter. Du får hålla lite koll. Täck den med lite folie eller lock om den får för mycket färg. Servera med vitlökssås och en god sallad.
TIPS! Gör två pajdegar när du ändå håller på och släng in en deg i frysen. Enkelt att ta fram nästa gång plus att du då sparar lite tid.
Följ mig gärna på Instagram eller Facebook för att inte missa några uppdateringar!
Färspaj till många
8 personer
Pajdeg
1 dl Kesella 1 %
150 g margarin (rumsvarmt)
4 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
Fyllning
2 morötter
1 purjolök
Smör till stekning
800 g valfri färs
½ dl tomatpuré
2 tsk kinesisk soja
2 tsk paprikapulver
1 tsk curry eller malen gurkmeja
Salt, peppar, strösocker
300 g fetaost
Äggstanning
5 ägg
5 dl lätt-crème fraiche, 15%
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
Garnering
Färsk timjan
Servering
Sallad
Vitlökssås (se recept nedan)
GÖR SÅ HÄR:
- Pajdeg: Skär smöret i små bitar. Nyp ihop mjöl och smör för hand eller mixa i matberedare till en smulig massa. Tillsätt Kesella och arbeta raskt samman till en smidig deg. Tillsätt ev. mer Kesella. Låt pajdegen vila en stund i kylen invirad i plast.
- Kavla ut pajdegen mellan två bakplåtspapper. Klä en långpanna, ca 30×40 cm, med degen. Låt degen lägga sig lite över långpannans kant så den inte kasar ner. Nagga med en gaffel och förgrädda därefter pajskalet i mitten av ugnen ca 10 min på 200° grader.
- Fyllning: Skala morötterna, skölj och skala purjolöken. Skiva alltsammans i lagom små bitar. Lyft undan en näve av båda sorterna och spara till garnering.
- Fräs grönsakerna i smöret en stund under omrörning i stekpanna. Tillsätt köttfärsen och låt den bli genomstekt.
- Tillsätt tomatpuré, soja samt salt, peppar och socker efter smak. Låt sjuda ca 10 min. Rör om då och då.
- Smula ner hälften av fetaosten i pajskalet. Fördela färsröran ovanpå.
- Äggstanning: Vispa samman ingredienserna till äggstanningen och ringla den över pajen, gärna lite randigt så att färsen syns. Smula över resterande fetaost och toppa med sparad morot och purjo. Grädda pajen i 200°, 30–35 min i nedre delen av ugnen.
- Garnera med några färska kvistar timjan och servera med en blandad sallad.
Vitlökssås
5 dl turkisk yoghurt (går bra med det du har hemma – creme fraiche, gräddfil eller motsvarande)
1 pressade vitlöksklyfta
1 msk chilisås
1 tsk salt
Lite citronpeppar
Italiensk salladskrydda