Tänk att hemmagjorda köttbullar är barnen inte så förtjusta i. Det ska gärna vara köpta, halvfabrikat. Men däremot hemmagjorda kycklingköttbullar, det älskar dom.
Kycklingköttbullar i krämig tomatsås
6 portioner
Kycklingköttbullar
800 gram kycklingfärs
1.5 st gul lök, finhackad
3-4 vitlöksklyftor, rivna el. pressade
1.5 dl bladpersilja, finhackad
1 kruka timjan, finhackad
1 ägg
1 äggula
2 msk vispgrädde
1 dl ströbröd
2 tsk svartpeppar
2,5 tsk salt
2-3 tsk starkt paprikapulver
Krämig tomatsås
2 gula lökar, finhackade
3 vitlöksklyftor, rivna el. pressade
1 burk krossade tomater
Några mixade färska tomater (kan uteslutas)
1.5 st kyckling el. hönsbuljongtärning
2 msk vispgrädde
1 dl crème fraiche
2 dl vatten
1 msk maizena
70 gram färsk spenat
Salt och svartpeppar
GÖR SÅ HÄR:
- Börja med såsen. Stek hackad lök och vitlök glansigt. Tillsätt krossade tomater och de färska mixade – ger en fylligare tomatsmak. Smula ner buljongtärning.
- Tillsätt därefter grädde, crème fraiche och vatten. Rör om. Blanda ner maizena utblandat i lite vatten. Smaka av med salt och peppar. Låt småsjuda medan kycklingköttbullarna görs klara.
- Blanda ihop alla ingredienser till kycklingköttbullarna. Forma färsen med två skedar doppade i olja, alt. ta på plasthandskar, häll lite olja i handflatorna och rulla stora kycklingbullar. Stek i omgångar på medelhög värme i olja, vänd så de får en frasig stekyta. Lägg ner i såsen och låt koka färdigt.
- Smaka av. Blanda ner den färska spenaten i såsen. Servera med nykokt pasta.