Blomkål är ju fantastiskt gott, eller hur? Godast tycker jag det blir när man grillar eller bakar den i ugnen. Den här blomkålen gnids in med ett härligt tandoorismör och bakas i ugnen.
Tandooribakad blomkål med yoghurtdressing
4 portioner
Blomkål
1 blomkålshuvud
50 g smör
1.5 msk tandoorikrydda
1 tsk flingsalt
Yoghurtdressing
2 dl turkisk yoghurt
0.5 st gurka
1 krm salt
1 krm svartpeppar
Vitlökspulver
Tillbehör
4 stora eller 8 små naanbröd
1 frp sockerärtor
70 g färsk bladspenat
Körsbärstomater
GÖR SÅ HÄR:
- Värm ugnen till 200 grader.
- Blomkål: Dela blomkålen i två halvor och lägg halvorna i en ugnsfast form.
- Blanda smöret med tandoorikrydda och flingsalt. Smörj in blomkålen med kryddsmöret ordentligt runt om. Rosta blomkålen i ugnen i ca 40 min.
- Yoghurtdressing: Halvera gurkan och gröp ur det vattniga med en sked. Tärna gurkan smått och blanda med yoghurten. Smaka av med salt, peppar och vitlökspulver. Ställ kallt till servering.
- Tillbehör: Värm naanbröden i ugnen enligt anvisning på förpackningen.
- Ta ut blomkålen ur ugnen och dela halvorna i två så att du får fyra bitar.
- Skär sockerärtorna i mindre bitar och lägg upp tillsammans med spenaten på tallrikar. Fördela blomkålen över. Servera med yoghurtdressing och varma naanbröd. Om man vill kan man även ha ris till.
Receptet på blomkålen kommer från Mathem.