Testade en vegetarisk variant på plåtmat härom veckan som var så himla god, halloumikebab med rostad potatis och en massa goda tillbehör. Halloumin marineras i yoghurt och kebabkryddor och får en väldigt god smak. Variera toppingen efter vad du har hemma.
Följ mig gärna på Instagram eller Facebook för att inte missa några uppdateringar!
Yoghurtmarinerad halloumikebab med potatis och pestokräm
4 portioner
2 paket halloumi á 200 g
Ca 1 kg potatis
150 g körsbärstomater, eller andra småtomater
Yoghurtmarinad
1 dl naturell, fet yoghurt
2 tsk malen spiskummin
2 msk torkad oregano
1 msk milt paprikapulver
2 tsk torkad timjan
3 msk olivolja
2 vitlöksklyftor, rivna eller finhackade
1/2 citron, saft
Grovmalen svartpeppar
Topping och tillbehör
1 liten rödlök, i tunna skivor
70 g babyspenat
1 citron, i klyftor
1 knippe dill eller persilja
Ev. yoghurtbollar (ta mozzarellabollar om du inte hittar)
Ev. gurka, i små bitar
Ev. oliver
Pitabröd
Pestokräm (blanda samman nedanstående ingredienser, klart!)
2 dl crème fraiche
1/2 dl grön pesto (röd går också bra)
Salt & svartpeppar
GÖR SÅ HÄR: Dela halloumin i stora bitar, ca åtta stycken per ost. Rör samman ingredienserna till marinaden och blanda med halloumin, så att den täcken osten runt om. Låt stå kallt i kylen i minst 10 minuter, men gärna längre om du har tid.
Skölj och dela potatisen i halvcentimetertjocka skivor. Om du har små potatisar går de att rosta hela eller halva. Lägg potatisen på en klädd plåt och ringla över lite olja. Lägg halloumin över potatisen och häll över resterande marinad. Rosta i mitten av ugnen ca 15 minuter (på 225 grader varmluft). Ta ut plåten och lägg på tomaterna. Ställ tillbaka plåten i ugnen och låt rosta ytterligare ca 10-15 minuter, tills tomaterna mjuknat och potatisen och halloumin fått lite färg.
Toppa potatisen och osten med rödlök, spenat, citron, dill och eventuellt övriga toppingar. Servera med bröd och sås.
Receptet kommer från Tuvessonskan.