Jag älskar verkligen sötpotatis, i alla former. Den här vegetariska varianten av Fåraherdens paj med sötpotatismos på toppen är supergod.
Shepherds pie med sötpotatis
4 portioner
1 kg sötpotatis
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
10 bitar soltorkade tomater
1 msk smör att steka i
1 burk krossade tomater
1 msk grönsaksfond
2 msk smör
0,5 dl vispgrädde
1 tsk salt
0,5 tsk peppar
400 g quornfärs
3 dl riven ost
GÖR SÅ HÄR:
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Sätt på en kastrull med vatten till sötpotatisen. Skala sötpotatisen och skär den sen i klyftor. Koka sötpotatisen i saltat vatten i 10 minuter så den blir mjuk.
- Medan potatisen kokar, hacka lök, vitlök och soltorkade tomater. Stek i en matsked smör till löken mjuknat. Addera krossade tomater, grönsaksfond, salt, peppar samt färsen.
- Häll av vattnet till sötpotatisen. Mosa ihop potatisen med grädde och smör, funkar bra med en ballongvisp eller potatispress. Häll färsen i en ugnsform.
- Bred sötpotatismoset på färsen. Strö över osten. Baka i ugnen tills den får fin färg, ca 10-15 minuter.
Receptet kommer från Jessica Frejs kokbok Hur lätt som helst.