Risgrynsgröt i ugnen

Gör ni er risgrynsgröt i ugnen eller kokar ni den? Jag har helt gått över till att göra min i ugnen. Det är så smidigt och det är i princip omöjligt att bränna den. Har testat lite olika recept, men det här är min favorit och det absolut enklaste.

TIPS! Går väldigt bra att göra klart i förväg och sedan bara värma upp den försiktigt på spisen. Späd ut med kall mjölk, så att den inte bränns vid.

Risgrynsgröt i ugnen

6 portioner
4 dl grötris
2 msk socker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk salt
7 dl vatten
9 dl mjölk + extra kall mjölk för rätt konsistens (när gröten är klar)
2 kanelstänger

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda alla ingredienser förutom mjölk i en gjutjärnsgryta som passar att använda i ugnen. Ställ i ugnen i ca 25 minuter eller tills vattnet absorberats.
  3. Sänk värmen till 150 grader. Häll i 9 dl mjölk och blanda. Ställ in grytan i nedre delen av ugnen. Sätt på locket efter halva tiden. Låt koka i ca 50 minuter eller tills grynen är mjuka.  
  4. Ta ut grytan och rör om. Häll i kall mjölk om du vill ha gröten lösare. Klart! 
  5. Serveras med kanel, socker och mjölk. Och gärna en skinkmacka till!

Det här receptet kommer ursprungligen från Diadonna.

Lämna en kommentar