Här har vi adventsmyst idag med promenad, tabata och pepparkaksbak. Det är inte så svårt att göra pepparkaksdegen själv, det krävs bara lite planering. Och pepparkakorna blir ju SÅ MYCKET GODARE! Gör degen dagen innan och låt den vila i kylskåp över natten, så är det bara att sätta igång med baket sen.
Favoritfigurerna är Pippi, Herr Nilsson och Lilla gubben som jag fyndade på Tradera för några år sen.
Följ mig gärna på Instagram och Facebook för att inte missa några uppdateringar!
Spröda pepparkakor
Ca 75 st
150 g smör
2,5 dl brun farin
0,5 dl ljus sirap
0,5 msk malen ingefära
1 msk malen kanel
0,5 msk malen kryddnejlika
1 dl vatten
0,5 msk bikarbonat
7,5 dl vetemjöl + till utbakning
GÖR SÅ HÄR: Ta fram smöret ur kylen och låt det bli rumsvarmt. Rör ihop smör, farinsocker, sirap och kryddor. Tillsätt vatten, bikarbonat och mjöl. Arbeta degen smidig i matberedaren eller i en bunke med slev. Täck bunken med plastfolie och låt degen vila i kylen till nästa dag.
Sätt ugnen på 225 grader. Smörj plåtar med smör eller lägg på bakplåtspapper. Kavla ut degen tunt på mjölat bord, ta en bit i taget. Stansa ut kakor med olika pepparkaksformar. Lägg dem på en plåt.
Grädda mitt i ugnen i 4-5 minuter. Peta försiktigt loss kakorna och lägg dem på galler så att de får svalna.