Kantarell- och grönkålspaj

Idag blev jag plötsligt så sugen på paj. Har inte gjort paj på väldigt, väldigt länge. Fick lite trattisar av mamma och pappa, så då passade det så bra att göra en kantarell- och grönkålspaj.

Kantarell- och grönkålspaj

5-6 portioner

Pajdeg
125 g smör
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl siktat dinkelmjöl
1 tsk ättiksprit (12 %)

Fyllning
Minst 130 g rensade, färska kantareller
Smör att steka i
100 g grönkål utan stjälk
2 ägg
2 dl valfri grädde/mjölk
200 g riven Västerbottensost
Salt & peppar

GÖR SÅ HÄR:

Pajskal: Sätt ugnen på 200°C. Skär smöret i bitar. Arbeta ihop smöret med bägge mjölsorter och ättika för hand eller kör snabbt ihop till en deg i matberedare. Tryck ut degen i en pajform, ca 28 cm i diameter (för 4 portioner). Nagga med en gaffel i bottnen och ställ i kylen 30 minuter. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 minuter.

Fyllning: Torrstek kantarellerna i en het stekpanna. När vätskan ångats ut, lägg i en klick smör. Plocka grönkålsbladen från stjälken och lägg dem i pannan med svampen. Salta och peppra. Ta av från plattan och lägg kantarellerna och grönkålen i pajskalet.

Vispa sedan ihop äggen tillsammans med grädden/mjölken lite lätt med en gaffel. Salta och peppra. Riv västerbottensosten och rör ner i grädden/mjölken. Lägg ägg/mjölk/ostblandningen över svampen och grönkålen.

Grädda i mitten av ugnen mellan 25-30 minuter, tills pajen stannat av och fått fin färg. Ta ut och låt vila 10 minuter innan servering.

Lämna en kommentar