Härliga fredag! För er som också brukar köra tacotema på fredagar kommer här ett supertips. Kanske den godaste lasagnen jag ätit!! Går lika bra med vegofärs som nötfärs.
Tacolasagne
4-5 portioner
9 lasagneplattor (gärna färska)
Tacofärs
600 gram valfri färs
Olja till stekning
1 pkt tacokrydda
2 pressade vitlöksklyftor
1 riven gul lök
1/2 dl chilisås
1 burk krossade eller passerade tomater
1 liten burk majs
Salt och peppar
2-3 dl riven ost
Bechamelsås
5 dl matlagningsgrädde (t.ex. havregrädde)
4 dl mjölk
1 dl vetemjöl
100 gram smör
Ev. lite riven muskotnöt (ett par drag på rivjärnet)
Salt och peppar
GÖR SÅ HÄR:
- Tacofärs: Sätt ugnen på 175-200 grader.
- Stek färsen i lite olja med tacokryddan. Ställ åt sidan.
- Stek lök och vitlök och vänd ner tacofärsen.
- Blanda i krossade tomater, majs, chilisås, salt och peppar. Låt alltsammans sjuda medan du gör bechamelsåsen.
- Bechamelsås: Smält smöret i en kastrull.
- Häll i hälften av grädden och mjölken och låt sjuda upp.
- Rör ut hälften av mjölet med lite av den resterande mjölken, så att det inte klumpar sig. Blanda ner i grädd- och mjölkblandningen under omrörning.
- Rör ut resten av mjölet med ytterligare lite mjölk och blanda i det i grädd-och mjölkblandningen, medan såsen sjuder.
- Häll i resten av grädden och om det är något kvar av mjölken. Riv ev. ner lite muskotnöt. Salta och peppra och låt sjuda ett par minuter.
- Smörj en ugnssäker form och täck botten med 1/4 av bechamelsåsen. Lägg på 3 av lasagneplattorna. Bred ut hälften av färsröran, 1/4 av bechamelsåsen och strö över lite riven ost.
- Lägg på ytterligare 3 lasagneplattor. Bred ut resten av färsröran, 1/4 av bechamelsåsen och riven ost.
- Lägg på de sista 3 plattorna. Häll på resten av ostsåsen. In med lasagnen ca 45-50 minuter i mitten av ugnen.
- Ta ut lasagnen efter halva tiden och toppa med lite ost. När den fått fin färg, lägg på ugnsfolie för att ytan inte ska bli bränd.
- Låt stå till sig en stund innan servering.
- Servera med en god sallad!