Har snöat in på laxsida. Tycker det är så smidigt när den sköter sig själv i ugnen samtidigt som det blir mycket mat. Brukar frysa in halva laxen för att använda senare till pasta eller i pastasås. Den här rätten ger så många goda smaker!
Marinerad lax
10 personer
2 kilo laxfilé, skinn- och benfri
Marinad
2 dl soja, ljus
1,5 dl lönnsirap, eller ljus sirap
1 dl ättiksprit, (12 %)
2 msk sesamolja
Topping
0,5 dl sesamfrön, rostade
GÖR SÅ HÄR:
Häll soja, sirap, ättika och sesamolja i en kastrull. Låt koka ca 5 min, till lätt simmig konsistens. Låt kallna. Lägg laxen i dubbla plastpåsar. Häll i hälften av marinaden och låt marinera i kylen ca 2 timmar. Vänd påsen då och då.
Sätt ugnen på 150°. Lägg laxen med marinaden på en plåt med bakplåtspapper. Strö över sesamfröna. Tillaga mitt i ugnen ca 25 min, tills innertemperaturen är 55°. Ringla över resten av marinaden.
Servera med ris eller risoni, syrlig mangosalsa och chilihet yoghurtmajonnäs, se recept nedan.
Syrlig mangosalsa
10 personer
2 mango, stora och mogna
1 lime
0,5-1 röd chili, t. ex. spansk peppar
2 salladslökar
1,5 dl olivolja
2 krm salt
GÖR SÅ HÄR:
Skala, kärna ur och fintärna mangon. Skölj limen i ljummet vatten. Riv av det yttersta gröna på skalet och pressa ut 2 msk saft. Kärna ur och finstrimla chilin. Strimla salladslöken. Rör ihop mango, limesaft, limeskal, chili, lök, olja och salt.
Chilihet yoghurtmajonnäs
10 personer
1,5 dl majonnäs, gärna Hellmann’s
1,5 dl turkisk yoghurt
1,5 msk sambal oelek
1 tsk risvinäger eller vitvinsvinäger
GÖR SÅ HÄR: Rör ihop alla ingredienser.
Reepten kommer från Allt om Mat.